Pagina 1 van 1

Belgische opleidingskampen in Bretagne en Normandië

Geplaatst: 02 jun 2011 23:21
door Paddy
Geplaatst: 13 Sep 2010 21:53
Gepard schreef:België had meer dan zestigduizend oorlogsslachtoffers (militairen, burgers, gedeporteerden, dwangarbeiders, gefusilleerden) te betreuren en bovendien kwamen ongeveer vijftigduizend soldaten verminkt thuis. Van het “l’Armée de Campagne” werden 56.000 soldaten in de Belgische fronthospitalen verzorgd.

In totaal hebben ongeveer 350.000 Belgen deelgenomen aan de loopgravenoorlog, van wie twee van de drie ook werkelijk het front gezien hebben. In totaal zouden er, tijdens de oorlogsjaren, meer dan 130.000 nieuwe soldaten bijkomen (via Nederland en uit zes militielichtingen). Van augustus tot oktober 1914 meldden zich reeds 23.000 vrijwilligers. Vanaf dan zullen zich tot 1918 nog eens 32.000 vrijwilligers melden. Bij het begin van de vijandelijkheden zorgde elke eenheid voor zijn rekrutering. Vanaf maart 1915 besliste het Ministerie voor Binnenlandse Zaken een aantal wervingsburelen op te richten in Frankrijk (Boulogne, Bordeaux, Lyon, Rennes, Marseille, Rouen, Le Havre, Le Mans, Caen, Clermont-Ferrand, Saint-Lô en Parijs), Engeland (London en Folkestone) en in het onbezette België. De medische twijfelgevallen werden ter observatie naar het hospitaal Bonsecours nabij Rouen gestuurd.

In het najaar van 1914 werden de manschappen zonder opleiding in allerijl verzameld en verdeeld over verschillende plaatsen. Deze “heroïsche” periode werd gekenmerkt door zelfredzaamheid en tekorten; van reglement tot kledij, van voeding tot officieren. Niettegenstaande vertrokken in januari 1915 reeds 15.000 opgeleide soldaten uit hun opleidingskampen.

Nadien, in de periode van stabilisatie, reorganiseerde de legerleiding haar middelen in Noord-Frankrijk (Rouen, Normandië en Bretagne). De scholen en opleidingskampen, ateliers en fabrieken lagen ver verwijderd van het front en werden beheerd vanuit de voorstad Sainte Adresse (Le Havre), de zetel van de Belgische regering. In Gravelines waren magazijnen voor kleding, kleine levensmiddelen en benzine. Dichter bij het front, met Calais als centrum, lagen de bevoorradingsbases (bijv. haver en bloem) en hospitalen. In Bourbourg was er een veldbakkerij, een beenhouwerij en ook een veepark.

[link2]Verder lezen,http://wo1dudzele.brugseverenigingen.be/ALGEMENEINFOWO1[/link2]

Re: Belgische opleidingskampen in Bretagne en Normandië

Geplaatst: 03 jun 2011 07:40
door Yente
Bedankt!
Mvg yente