Pagina 1 van 1

Voeding van de Belgische soldaat 1920 - 1940 .... hedendaags

Geplaatst: 29 mei 2011 01:39
door Paddy
Geplaatst: 07 Okt 2010 8:02
piot1940 schreef:Ik ben een artikeltje aan het maken over de voeding van de Belgische piot in de jaren 30.
De meeste informatie met dit onderwerp heb ik ondertussen wel gevonden.

Ter vergelijking zou ik wensen te vermelden hoeveel Kcal per dag een actuele belgische soldaat ter zijn beschikking heeft en dit voor wat betreft het dagdageliikse kazernerantsoen, het veldrantsoen en het noodrantsoen. Uiteraard voor zover die termen hedendaags nog gebruikt worden.

Kan iemand dit te weten komen bij de een of andere keukenoverste, uit ervaring of via connecties in het leger?


m vr gr, Jean

Re: Voeding van de Belgische soldaat 1920 - 1940 .... hedend

Geplaatst: 29 mei 2011 01:39
door Paddy
C/Gr schreef:Jean,

Vandaag de dag bieden de kwartierkeukens, ook in het buitenland, meestal verschillende keuzemenu's aan, waardoor het niet mogelijk is er een getal op te plakken.

Voor de veldratsoenen (FdRat):
Eten zo veel mogelijk gemaakt uit verse ingrediënten dat in keukens of veldkeukens klaargemaakt wordt en via bevoorrading de troepen bereikt.
3600kcal
Voor de gevechtsrantsoenen (CRat):
Individueel, maximaal conserven (zogenaamde 'one in one', eten voor 1 man voor 1 dag in 1 doos) aangevuld met 1 fles water.
4000kcal.
Over de overlevingsratsoenen heb ik geen info, dit zijn ratsoenen die normaal enkel voor piloten, Special Forces en zo voorzien zijn en dienen voor in geval van.

Re: Voeding van de Belgische soldaat 1920 - 1940 .... hedend

Geplaatst: 29 mei 2011 01:40
door Paddy
piot1940 schreef:Dank voor de info, nu heb ik toch een duidelijk vergelijkingspunt

m vr gr, Jean