Russische krijgsgevangenen in kamp van Beverloo in W.O.I ?

Het dagelijkse leven in België tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Kampman
Berichten: 13
Lid geworden op: 17 jun 2011 15:05

Russische krijgsgevangenen in kamp van Beverloo in W.O.I ?

Bericht door Kampman »

Beste Forumleden,


Kan iemand me zeggen of er tijdens de eerste Wereldoorlog (14-18) Russische krijgsgevangenen door de Duitse bezettingstroepen zouden gevangen gehouden zijn in het kamp van Beverloo (Leopoldsburg?).

Ik kocht een aantal foto's van W.O. I op de beurs te Kermt, van een verkoper die beweerde dat hij deze in Duitsland rechtstreeks ging halen. De Duitse verkoper zie hem dat de foto's kwamen uit de verzameling van een Duits militair, die Russische krijgsgevangenen zou bewaakt hebben in het kamp van Beverloo...

De foto's zijn allen van W.O. I: zie bijlages.

uitkijkend naar jullie reaktie,

Herman
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Kamp van Beverloo
Berichten: 8
Lid geworden op: 28 okt 2022 09:23

Re: Russische krijgsgevangenen in kamp van Beverloo in W.O.I ?

Bericht door Kamp van Beverloo »

Hallo!
Sorry voor dit late antwoord, maar ik ben nog maar pas op dit Forum aangemeld!

Zeer mooie en interessante foto's. En, inderdaad, tijdens de Eerste Wereldoorlog brachten de Duitsers een contingent (aantal voorlopig nog onbekend) Russische krijgsgevangenen over naar het Kamp van Beverloo (Truppenübungsplatz Beverloo). Deze krijgsgevangenen kwamen van het toenmalige Oostfront.

De Russische krijgsgevangenen werden opgesloten (enfin min of meer - te oordelen naar enkele foto's was er een redelijk los regime) in de 'Groote Mess G' die de Duitsers ombenoemd hadden in "Block G" en die op de Duitse Garnizoenskaart "Russenmesse" genoemd was. 'Groote Mess G' is de meest zuidelijk gelegen Mess die tijdens de grote bouwgolf van 1913 door het Belgisch Leger werd opgericht. Er waren zes dergelijke Messes gebouwd. In 1914 waren ze splinternieuw en de Duitsers maakten er dankbaar gebruik van. Ze legden er zelf de elektriciteit in.

'Groote Mess G' werd omheind met prikkeldraad zodat de Russen in het grote gebouw verbleven en de grond rond de Mess als moestuin konden bewerken. Er was bewaking voorzien door een Landesschützen-Bataljon. De coördinaten van 'Groote Mess G' zijn: 51.11196, 5.28430

De Russen werden gebruikt voor allerlei karweien en werken. Er is een krantenafbeelding van 13 maart 1916 die een foto van een kolonne russ. Kgf toont aan het begin van de Hechtelsesteenweg.

De Duitsers hadden de straten in het Kamp van Beverloo ombenoemd in nieuwe Duitse namen. L'avenue de la Reine Marie-Henriette (vandaag: Koningin Maria-Henriettelaan) heette toen de 'Russen-Strasse', wat ook wel duidelijk is. Deze naam staat zo op de Duitse Garnizoenskaart gedrukt.

Het lot van deze krijgsgevangenen ken ik (nog) niet. In het geval van meer info, post ik een update.
Kamp van Beverloo
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Plaats reactie

Terug naar “België bezet - 1914-1918 - la Belgique occupée”