Stalag 1A - Tilsit

Keuvelen over koetjes en kalfjes :-)

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Nicktje8
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 jan 2019 19:41

Stalag 1A - Tilsit

Bericht door Nicktje8 » 10 jan 2019 18:30

Goedemiddag

Ik ben bezig met een onderzoek naar mijn grootvader. Ik ben al te weten gekomen dat hij van 21 mei 40 tot 03 oktober 40 in Stalag 1A heeft gezeten. Het enige wat hij hierover zei was het feit dat hij bij een boer mocht werken. Nu las ik zijn krijgsgevangenenkaart en zag ik 'Tilsit' staan. Na lang zoeken heb ik ontdekt dat dit een dorp was in oost-pruisen. Nu vraag ik mij af wat hij hier moest doen, gezien het vrij ver ligt van Stalag 1A.

Iemand die mij kan helpen?

Nelis1908
Berichten: 119
Lid geworden op: 27 jul 2012 16:08

Re: Stalag 1A - Tilsit

Bericht door Nelis1908 » 11 jan 2019 02:00

Beste Nick,
mijn grootvader Frans Peys (SRA) werd gevangen genomen in het noorden van Oost-Vlaanderen (tegen de Nederlandse grens) en werd ook in Stalag 1a krijgsgevangen gehouden tot in het najaar van 1940. Ik heb zijn dagboek (in een zakagenda van het ACV) en enkele brieven die mijn grootmoeder naar hen stuurde. Stalag 1a moet een enorm kamp geweest zijn met tal van 'buitenkampen'. Mijn grootvaders 'adres' was in die periode het dorp Krekollen (tegenwoordig Powiat Lidzbarski in Noordoost-Polen), terwijl Stalag 1a 'officieel' in Stablack lag (nu Bagrationovsk in de Russische enclave Kaliningrad). Stalag 1a was het grote krijgsgevangenenkamp van Wehrkreis I (Oost-Pruisen) en had dus behalve Stablack (ongeveer 40 km ten zuiden van de provinciehoofdstad Königsberg- nu Kaliningrad) nog andere locaties. Krekollen lag nog eens 40 km zuidelijker, dus tegenwoordig ten zuiden van de demarcatielijn die op de Conferentie van Potsdam in de zomer van 1945 was afgesproken. Oost-Pruisen werd toen ijskoud in twee verdeeld en alle Duitse inwoners werden verdreven of vermoord. Omdat er in die streken nog steeds maar erg weinig mensen wonen, is er behalve de gruwelijke vernielingen van 1945 niet veel veranderd.
Tilsit, bekend van het vredesverdrag tussen Napoleon en de Tsaar in 1807, en bekend van de kaas, draagt nu de 'heerlijke' naam Sovjetsk en ligt in vogelvlucht zo'n 120 km ten noordoosten van Stablack. Misschien was daar ook een 'buitenkamp'? In ieder geval weet ik wat mijn grootvader in Krekollen moest werken op een boerderij en dat hij van het boerengezin 'echte' maaltijden kreeg. Ik heb ooit horen zeggen in mijn familie dat hij beter doorvoed was in die periode dan tijdens zijn legerdienst in 1928...
Hopelijk helpt dit. Overigens kan je op het internet vrij veel informatie vinden over Stalag 1a.

Groeten,

Nelis

Plaats reactie

Terug naar “Algemene Chat”