
Kan iemand dat wat meer verduidelijken? Vanaf wanneer had ABL dit? Hadden ze dit wel nodig?
Kortom alle info welkom.
Alvast dank.
Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940
Ik geloof dat dit de M1 is die je bedoeld:Chiefke schreef:Voor de rijdende veldkeuken met de branders M37 had je ook nog het systeem met de branders M1. Er werden greppels gegraven waar dan een brander M1 in wordt geplaatst, achter de brander kwamen steunijzers waarop de binnencontainers van de Noorse kisten konden worden geplaatst en daar werd dan in gekookt maar de byzonderheid aan het systeem was het zogezegde uitgesteld koken. Wat was het uitgesteld koken ? Wel de voedingswaren werden gedurende een bepaalde tijd gekookt in de afgesloten binnencontainers van de Noorse kisten. Na een bepaalde tijd werden de binnencontainers in de buitencontainers geplaatst en naar de eenheid in het terrein gebracht daar aangekomen werden bijvorbeeld de aardappelen dan afgegoten en ze waren gaar tegen dat ze bedeeld moesten worden. Nu moet ge weten dat de koks helse toeren moesten uithalen met die containers bij het koken want die moesten in een bepaalde volgorde ( volgens tijd van garing) geplaatst worden op de steunen en afstand van de brander( en die kon je soms vergelijken met een jet motor die vuur onder druk blaasde) en indien klaar verplaatsen naar achter (verder van de brander weg) om warm te houden.
Zal ne keer zien of ik hier nog documentatie van vind en voeg ze er dan wel bij.