Sluiting kazernes lijkt onafwendbaar.

Ditjes en datjes over het Belgische leger.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Exjager
Moderator
Berichten: 4183
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Sluiting kazernes lijkt onafwendbaar.

Bericht door Exjager » 01 feb 2012 18:56

Sluiting kazernes lijkt onafwendbaar
Tweede ronde besparingen laat De Crem weinig opties.

Formeel is hij, minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V): ‘Zoals al gezegd tijdens de begrotingsbespreking, ben ik niet van plan om bijkomende kwartieren te sluiten.' Daarmee antwoordde hij gisteren op een vraag van kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) over eventuele bijkomende sluitingen van kazernes. Het leger moet immers afslanken tot 32.000 personeelsleden, 2.000 minder dan nu, waardoor de huidige infrastructuur misschien wat ruim bemeten is.

Neen dus, zegt De Crem. Maar hij houdt wel een stevige slag om de arm: ‘Als tijdens de begrotingscontrole wordt beslist om nieuwe coupures in het budget van Defensie door te voeren, moet natuurlijkworden nagegaan of mijn intentie houdbaar blijft.'

35 miljoen extra

Dat die ‘coupures' eraan zitten te komen bij de begrotingscontrole van eind februari staat als een paal boven water. Ja, alle departementen zullen de nieuwe inspanning voelen, maar Defensie is by far het meest geliefde departement om in te snoeien. Om de oorspronkelijke 11,3 miljard te vinden die eind vorig jaar nodig was voor de begroting moest Defensie al 69miljoen inleveren. Op het kabinet van DeCrem werd de toestand maandag besproken met de chef defensie (CHOD) Charles-Henri Delcour.

De legerstaf houdt rekening met drie scenario's: een realistisch, een pessimistisch en een zeer pessimistisch scenario. In het eerste geval zou het gaan om een extra besparing van 35 miljoen euro, het tweede begint aan 70 miljoen euro en het derde gaat daar nog een eind voorbij. Veel besparingsmogelijkheden lijkt het leger echter niet meer te hebben. Na de eerste, al geplande, besparing van 69 miljoen schiet van het defensiebudget nog 2,73 miljard over. Ongeveer 1,8 miljard daarvan gaat naar personeelskosten, 225 miljoen naar afbetalingen van investeringsschulden, en ongeveer 500 miljoen is nodig voor de functionering van het departement. Met de kleine 200 miljoen die dan nog overblijft, moeten zowel de operaties als eventuele nieuwe investeringen bekostigd worden.

De defensiestaf vreest dat upgrades aan onder meer de Agusta A109-helikopters en de zeswielige Pandur-verkenningsvoertuigen onmogelijk worden door de nieuwe besparingen. Op het kabinet-De Crem is men echter – alweer – formeel: ‘Als we 35 miljoen extra moeten besparen, dan moeten er opnieuw kazernes sluiten. Punt.'
Bron http://www.standaard.be/artikel/detail. ... rd=de+crem
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be

Plaats reactie

Terug naar “ABL-Algemeen”