Pamel, zijn bewoners en bezetters tijdens De Groote Oorlog

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gepard
Berichten: 229
Lid geworden op: 29 mei 2011 11:52

Pamel, zijn bewoners en bezetters tijdens De Groote Oorlog

Bericht door Gepard » 02 nov 2012 08:56

ROOSDAAL - Herman Van Herreweghen (80) heeft een nieuwe publicatie klaar. In ‘Pamel, zijn bewoners en bezetters tijdens De Groote Oorlog’ werpt de auteur onder meer een exclusieve blik op het toenmalige leven in het dorpscentrum van Pamel.

Geboren en getogen Pamelaar Herman Van Herreweghen is niet aan zijn proefstuk toe. Hij dook al meermaals de archiefdozen in, wat in 1986 en 2001 resulteerde in twee publicaties over beide Wereldoorlogen.

Na vele jaren opzoekingswerk heeft de schrijver eindelijk een nieuw deel klaar.

In zijn werkstuk focust de auteur in twee grote hoofdstukken op de gebeurtenissen in Pamel tijdens de Eerste Wereldoorlog. ‘In het eerste deel krijgen we een twintigtal brieven van krijgsgevangene Frans Segers te lezen. Daarin komen telkens dezelfde hoofdgedachten terug: verdriet en de wens om zo snel moge­lijk thuis te zijn’, vertelt Herman.

Het tweede luik handelt over de bezetting in Pamel en geeft de lezer een unieke blik op de toenmalige gang van zaken in het dorpscentrum. ‘Daarvoor heb ik onder meer geput uit documentatie die ik in de archieven van het gemeentehuis heb gevonden.’

Fascinatie

Het is niet toevallig dat Herman al jarenlang gefascineerd schrijft over deze zaken. ‘Mijn lagere schooltijd speelde zich af van 1938 tot 1944, toen soldaten het straatbeeld kleurden. Wellicht is mijn interesse dan ontstaan’, zegt hij. Een nieuwe publicatie zit er volgens hem echter niet meer in. ‘Na drie boeken ben ik stilaan uitverteld over de oorlog’, besluit hij.

‘Pamel – zijn bewoners en bezetters tijdens De Groote Oorlog’ is verkrijgbaar op de boekenbeurs van Davidsfonds Roosdaal, die van 1 tot 4 november plaatsheeft op de Cultuurzolder van basisschool Triangel. Meer info op http://www.roosdaal.davidsfonds.be

http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 0_00353092
2013:Canadian Citizen’s Memorial Campaign in Sicily.
http://www.operationhusky2013.ca/

Plaats reactie

Terug naar “Nieuw in de boekenkast”