Voorlopig 7 WO1/2 monumenten beschermd OVL

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Exjager
Moderator
Berichten: 4274
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Voorlopig 7 WO1/2 monumenten beschermd OVL

Bericht door Exjager » 02 jan 2013 13:07

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de voorlopige bescherming van 7 oorlogsgedenktekens van WO I en WO II in Oost-Vlaanderen ondertekend. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming.

In een eerste beschermingsfase zijn vorig jaar reeds 37 gedenktekens in Oost-Vlaanderen beschermd, opgericht ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers van de lokale gemeenschap. Het nu voorliggende beschermingspakket zijn 7 eerder militaire gedenktekens die kunnen gelinkt worden aan een belangrijke veldslag of locatie, of die zijn opgedragen aan een binnen – of buitenlandse militaire eenheid.

“Oorlogsmonumenten van WO I en II herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen,” verduidelijkt minister Bourgeois, “maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente werd getroffen.”
Volgende oorlogsgedenktekens in de provincie Oost-Vlaanderen worden voorgedragen tot bescherming als monumenten wegens hun artistieke, historische en/of sociaal-culturele waarde:

Oudenaarde
The American Battle Monument: een van de slechts 2 opgerichte gedenktekens voor Amerikaanse gesneuvelden uit WO I. Het monument herinnert aan de ‘Slag aan de Schelde’ tijdens het eindoffensief in 1918, meer specifiek aan de bijdrage van de Amerikaanse divisies in de bevrijding van Oudenaarde en van de Schelde.

Maldegem
Monument Charge van Burkel voor het eerste regiment Gidsen: dit monument refereert aan de laatste overmoedige charge van de Belgische Cavalerie op 19/10/1918 in Burkel, waarbij de Duitse weerstand doorbroken werd. Het monument staat op de plaats van deze veldslag.

Oordegem
Monument voor de Belgische Cie Cyclisten Oordegem: monument ter herinnering aan de zware militaire confrontatie tussen de vrijwillige burgerwachten en het Duitse leger. Het is een huldebetoon aan de heldhaftige maar hopeloze strijd van de Compagnie Cyclisten. Het monument staat op de plaats van deze veldslag.

Zelzate
Monument gesneuvelden 2de regiment Gidsen Zelzate: dit monument herdenkt de zware ‘Slag om Zelzate’ tijdens WO II, kort voor de onvoorwaardelijke overgave in mei 1940.

Kallo
Herdenkingsmonument gedode weerstanders WO II NKB Kallo: dit monument staat symbool voor de erkentelijkheid tgo. de vele weerstanders die hun leven waagden door via sabotagedaden in de regio rond Kallo te voorkomen dat de terugtrekkende Duitse bezetter de strategisch belangrijke Antwerpse haveninfrastructuur zou vernietigen.

Dendermonde
Herdenkingsmonument Weerstand Dendermonde: dit monument is opgericht op een militair historisch belangrijke locatie in de nabijheid van de Scheldebrug in Grembergen, waar door de terugtrekkende Duitse troepen 9 jonge burgers-verzetsstrijders zijn neergeschoten. Artistiek is het een belangrijk expressief werk van beeldhouwer Jos De Decker, die tal van oorlogsmonumenten ontwierp.

Oosteeklo
Herdenkingskapelletjes burgerlijke slachtoffers vliegtuigbommen: gedenktekens voor twee bombardementen ‘friendly fire’ in 1943 waarbij tal van burgers het leven lieten.
Meer op http://www.geertbourgeois.be/nieuws/per ... -beschermd
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be

Plaats reactie

Terug naar “Belgische monumenten en begraafplaatsen - monuments et cimetières belges”