Gezocht: verhalen over Ecksteinkazerne in Relegem

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Gezocht: verhalen over Ecksteinkazerne in Relegem

Bericht door Paddy » 28 mei 2011 17:24

BerichtGeplaatst: 01 Mei 2010 9:43
Paddy schreef:Gezocht: verhalen over Ecksteinkazerne in Relegem

ASSE - De provincie Vlaams-Brabant, het gemeentebestuur van Asse en Heemkring Ascania starten een zoektocht naar boeiende verhalen over de voormalige luchtvaartkazerne Serge Eckstein in Relegem, vandaag de Pivo-site. Men wil zo de sfeer van dit stukje erfgoed voor het nageslacht bewaren.

‘Op het domein van het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding in Relegem worden momenteel de voorbereidingen getroffen voor een grootse herinrichting. In september 2011 gaat de nieuwe site officieel open. Voor de provincie meteen een aanleiding om de geschiedenis ervan onder de loep te nemen. Deze thans wat troosteloos uitziende gebouwen verbergen boeiende verhalen uit onze militaire geschiedenis’, zegt Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor het PIVO.

De site van Relegem gaat terug tot de inrichting van een militaire kazerne in de jaren '20 van de vorige eeuw. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijk centrum voor militaire ballonluchtvaart. De kazerne kreeg de naam Serge Eckstein, naar de kapitein-commandant die in 1918 boven Passendale neergehaald werd in zijn observatieballon. De beschermde ballonloods stamt uit deze periode.

Na de bezetting werd het een materiaal- en bevoorradingsdepot en vervulde het een tijd lang de rol van enige herbevoorrader van de Belgische luchtmacht, tot het leger de kazerne in 1995 sloot. In 1998 werd het domein door de provincie Vlaams-Brabant aangekocht en ingericht als Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding.

‘Samen met de opening van de site zal er een boek en een korte film over deze boeiende geschiedenis verschijnen in de historische reeks 'Accenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant'. Hiervoor werken we samen met heemkring Ascania en de gemeente Asse. Nu zijn deze partners op zoek naar mensen die nog boeiende verhalen kunnen vertellen over een van de episodes uit de geschiedenis van het domein, of die interessant foto- en ander beeldmateriaal ter beschikking willen stellen. Veel streekgenoten hebben hun dienstplicht destijds in de kazerne vervuld, maar ook omwonenden hebben de site zien veranderen’, zegt Olbrechts.

Wie wil helpen met verhalen en/of materiaal kan contact op nemen met de dienst cultuur van de gemeente Asse op tel. 02-454 19 12 of cultuurdienst@asse.be. Of met de provincie Vlaams-Brabant via cultuur@vlaamsbrabant.be.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 100421_001
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “Kazernes van het Belgische leger”