Pagina 1 van 1

Kwartier Luitenant De Wispelaere, Jambes (Namur)

Geplaatst: 31 mei 2011 07:44
door Paddy
Geplaatst: 16 Mei 2011 8:02

Departement Genie
Kwartier Luitenant De Wispelaere
Rue de Dave 270
5000 Namur

Voor de Tweede Wereldoorlog bevond de Genieschool zich te BERCHEM - ANTWERPEN, in de kazerne van het 2de Regiment van de Genie. Zij zette haar activiteiten stop na de mobilisatie van 1939. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog en met het oog op een snelle opleiding van nieuwe Genie-eenheden, werd vanaf 28 december 1944 te DUINBERGEN een Opleidingscentrum van de Genie opgericht, dat verbroederd was met het Royal Engineers Training Team Nr 2 (Brits). Op 16 januari 1945 wordt het Opleidingscentrum van de Genie tot GENIESCHOOL omgedoopt. Deze verhuist vijf maanden later naar NAMEN. De Genieschool vestigt zich te JAMBES op 21 december 1947, in de huidige kazerne. Zij draagt de naam van de Reserve Luitenant van de Genie DEWISPELAERE, die zijn leven gaf op 12 mei 1940 door de brug van YVOIR te laten springen onder vijandelijk vuur.


De bouwwerken, welke tijdens de tweede wereldoorlog werden onderbroken, werden voortgezet en de inhuldiging van de nieuwe gebouwen vond plaats op 25 september 1949. Sindsdien is de kazerne constant blijven evolueren om te voldoen aan nieuwe behoeften: vernieling van een oude watertoren, bouw van een trainingstation NBC, bouw van een verdieping op de Stafblok, bouw van een sportzaal en de bouw van een nieuwe logementblok. Vanaf 1992 worden er renovatiewerken uitgevoerd en zowel in DEWISPELAERE als te SART-HULET nieuwe blokken gebouwd om in 1995 het 3de Geniebataljon te ontvangen die in het kader van REFORBEL het in DUITSLAND gelegen WESTHOVEN verliet om het schoolbataljon te worden in de Genieschool. De school draagt dan de naam GnSch-3Gn tot 2002, jaar waarin het schoolbataljon werd afgeschaft. Zij vindt haar oorspronkelijke naam GnSch terug maar behoudt echter het vaandel en de tradities van het 3de Genie, waarvan de draak die op de borsthanger van de eenheid voorkomt betuigt.

http://www.mil.be/armycomp/units/index. ... xt&ID=1194

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Extra foto's & informatie steeds welkom.

Re: Kwartier Luitenant De Wispelaere, Jambes (Namur)

Geplaatst: 31 mei 2011 07:45
door Paddy
one_O_five schreef:Het loont zich de moeite die kazerne eens van uit de lucht in Google Earth of Maps aan te kijken, vooral het paradeplein ...
Paddy schreef:
Exjager schreef:http://geniak.atspace.com/Monument/Yvoi ... 0genie.jpg is de rechtstreekse link van het monument te Yvoir, ter ere van Lt De Wispelaere. (ik veronderstel dat dit dezelfde persoon is als deze naar waar Kwartier te Jambes is genoemd)
Bron : http://geniak.atspace.com/main.htm
Het gaat hier inderdaad om dezelfde persoon.

Re: Kwartier Luitenant De Wispelaere, Jambes (Namur)

Geplaatst: 20 jun 2012 15:48
door hiems
De Kazerne werd vernoemd naar de nonkel van de man van een tante aan vaders kant van mij (kan je nog volgen).
De familieleden werden destijds jaarlijks uitgenodigd op een plechtigheid.

Re: Kwartier Luitenant De Wispelaere, Jambes (Namur)

Geplaatst: 20 jun 2012 17:25
door RSMCI
Dune65 schreef:.....Ik weet niet of het waar is maar ik hoorde ooit het gerucht dat een peleton van de Genie uit de BSD op cursus ging. Toen ze zich gingen aanbieden werden ze prompt naar de kapper gestuurd omdat volgens de Giraf hun haarsnit niet reglementair was.
DAT kan ik voor waar geven. Ik maakte zelf deel uit van dat "peleton". Het ging hier om de sessie B1-genie van 1987.
Inderdaad kregen alle kandidaten deze opmerking tijdens de eerste verzameling van de "giraf"(wegens zijn lengte en lange nek) zijnde RSM.

Men kon eveneens zijn klok afstemmen op hem. Hij kwam elke morgen precies om 07:30 het Kwartier binnengereden(op de fiets wel te verstaan).

W.

Re: Kwartier Luitenant De Wispelaere, Jambes (Namur)

Geplaatst: 06 jul 2012 00:18
door Ivanhoe
Weet er iemand van waar luitenant De Wispelaere precies afkomstig was?
Laat mij nu toevallig ook dezelfde achternaam hebben... :-).

Re: Kwartier Luitenant De Wispelaere, Jambes (Namur)

Geplaatst: 06 jul 2012 09:55
door eaw458
Ivanhoe schreef:Weet er iemand van waar luitenant De Wispelaere precies afkomstig was?
Laat mij nu toevallig ook dezelfde achternaam hebben... :-).
Jawel - Luitenant De Wispelaere was een Genteneir. Ginds geboren op 16 Feb 1903 en Lt Res bij het 33Gn.

Verre familie?

Walter

Re: Kwartier Luitenant De Wispelaere, Jambes (Namur)

Geplaatst: 07 jul 2012 14:16
door Ivanhoe
Hm... Mijn familie is afkomstig uit het Brugse, maar dat waren ook aannemers dus zulke kerels komen wel eens in de genie terecht... Ik zal mijn oom, de stamboomspecialist, eens ondervragen hierover :-).