Het PIVO in Zellik. Van luchtmachtbasis tot vormingscentrum

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Het PIVO in Zellik. Van luchtmachtbasis tot vormingscentrum

Bericht door Paddy » 27 jan 2012 15:30

Het PIVO in Zellik. Van luchtmachtbasis tot vormingscentrum

In Zellik (Asse) werd vandaag een nieuwe publicatie en een documentaire film over de geschiedenis van het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) voorgesteld. Dit voormalig militair domein was sinds de jaren 1920 een belangrijk militair (ballon)luchtvaartcentrum. Een beschermde ballonloods, een waterreservoir, schuilkelders, een stookgebouw en enkele loodsen bleven op de site bewaard. Tijdens de Open Monumentendag kan het publiek dit stukje regionaal verleden herbeleven.

De site is één van de eerste militaire domeinen die gesaneerd en herbestemd is. Naar aanleiding van de heraanleg en van de Open Monumentendag werd de geschiedenis van deze site helemaal uitgespit. Het resultaat is een historische tentoonstelling met bijhorende publicatie, een documentaire film en een geschiedkundige/ecologische wandelroute. De publicatie, in de reeks ‘Accenten’ van de provincie Vlaams-Brabant, is gebaseerd op uitvoerig archiefonderzoek en mondelinge getuigenissen. Met de hulp van foto- en kaartmateriaal wordt een levendig beeld geschetst van zowel het inzetten van ballonnen voor verschillende militaire doeleinden, als van de latere logistieke bedrijvigheid én de huidige activiteiten op de site.

Het militaire verleden lijkt vandaag wel heel ver weg op de PIVO-site. Al klopt dat niet helemaal: de oude ballonloods uit 1929, beschermd maar ernstig beschadigd, is nog getuige van de tot de verbeelding sprekende beginperiode. Het verhaal start met een aanloop in deel 1 over de wortels van de ballonvaart en over een vliegveld in het vlakbij gelegen Sint-Agatha-Berchem, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt wordt als opslagplaats en uitvalsbasis voor zijn zeppelins. In deel 2 wordt Zellik voorgesteld als basis voor waarnemingsballonnen en versperringsballonnen in de buurt van de hoofdstad. Na de Grote Oorlog gaat de Belgische legerleiding op zoek naar grote terreinen voor de installatie van ballonen vliegtuigbases. Bij de dorpen Zellik en Relegem verrijst kort daarop een militaire basis met ballonloods. De kazerne wordt genoemd wordt naar Serge Eckstein, kapitein-commandant van de ballonbestuurders die tijdens het eindoffensief van de Eerste Wereldoorlog gesneuveld is. De expertise van de luchtschippers is befaamd, en wordt ook ingezet bij ballonwedstrijden en wetenschappelijke proefvluchten.

Na de Tweede Wereldoorlog vervult de site een cruciale rol als materieel- en bevoorradingsdepot voor de gehele Belgische luchtmacht. Deel 3 beschrijft hoe de basis uitgroeit tot een enorm complex van barakken, hangars, ateliers en opslagplaatsen. In deel 4 wordt de brug gemaakt naar de huidige bestemming. Het einde van de Koude Oorlog leidt tot drastische besparingen en afslankingen in de militaire sector, en in 1995 sneuvelt ook de luchtmachtbasis van Zellik-Relegem. Het terrein wordt gedemilitariseerd en te koop aangeboden. Net in 1995 is de jonge provincie Vlaams-Brabant op zoek naar een geschikte uitvalsbasis en een locatie voor haar vormingscentrum. In 1998 wordt de koop definitief bezegeld en begint de provincie aan de inrichting van het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding, beter bekend als het PIVO. Het domein groeide uit tot een ‘Groene Campus’, waar openbaar nut gekoppeld wordt aan comfortabel en kwalitatief wonen in een natuurvriendelijke omgeving.

Praktisch: ‘Het PIVO in Zellik-Relegem. Van luchtmachtbasis tot vormingscentrum’ is een co-editie van Uitgeverij Peeters en Provincie Vlaams-Brabant. Te verkrijgen in de boekhandel of te bestellen via,http://www.vlaamsbrabant.be. ISBN: 978-90-429-2588-5. Kostprijs: 20 euro. De wandelgids is ook digitaal beschikbaar op deze pagina,http://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd- ... deling.jspBron,http://www.archeonet.be/?p=21086#more-21086
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “Kazernes van het Belgische leger”