Pagina 1 van 1

kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 04 dec 2011 21:14
door jerre
Geachten,

Mijn overgrootvader, Corneel Eduard Adriaens zou naar de kadettenschool in Mechelen geweest zijn.
Ik geloof dat dit voor hij zijn militaire dienstplicht heeft gedaan, deze had hij in 1923 aangegaan.

Kan iemand mij vertellen welke kadettenschool dit is en of dit een opleiding was om in het leger te gaan of niet?

Alvast bedankt

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 04 dec 2011 21:23
door Paddy
Hallo Jerre,
In de cadettenschool werden jongeren gevormd tot (onder-)officieren. De betere konden verder studeren aan de Koninklijke Militaire School, de anderen werden als "goed gekweekte" onderofficieren in een eenheid geplaatst.
Een probleem ... ik heb nooit gehoord van een kadettenschool te Mechelen (maar hier kan ik misschien op tegengesproken worden)

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 04 dec 2011 21:29
door jerre
Het is een verhaal dat ik van mijn grootmoeder heb gehoord en daarmee wou ik misschien wel wat meer te weten willen komen over hoe hij begonnen is met zijn militiare carrière.

Nu vind ik het raar dat hij dit gedaan zou hebben omdat hij in het leger alleen soldaat was en geen onderofficier.
(Dat is wat ze tegen mij toch heeft verteld).

Alvast bedankt

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 04 dec 2011 22:13
door Grenadier
In Mechelen was er wel een school voor onderwijzers, en een "klootjesdrogerij" (seminarie, voor pastoors opleiding). Misschien heeft hij een van deze bezocht?

Groetjes,

Wim2

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 04 dec 2011 23:17
door jerre
Ik denk niet dat het dit zal zijn wat hij bezocht heeft.
Ik zal het één van de dagen nog eens vragen en dan is het misschien het best om de archiefdienst van Mechelen te contacteren.

Alvast bedankt

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 05 dec 2011 08:28
door one_O_five
Als geboren Mechelaar kan ik zeggen dat "Het groot Seminarie" en "De Normaalschool" er begrippen waren maar van een kadettenschool heb ik nooit gehoord.

Wel waren er in Mechelen de scholen voor de TTr en de Administratie, wat wel gebeurde was dat kadetten uit de school in Lier die niet slaagden in de ingangsexamens voor de KMS naar de diverse wapenscholen gingen om een cursus te volgen, en zo eventueel Onderofficier te worden.

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 07 dec 2011 19:40
door marcbrans
Er was een Vlaamse Pupillenschool in Aalst. Maar pupillenschool werd niet gebruikt voor de hoogste graad enkel voor de lagere en middengraad (Hoogste waren dus cadetten).
In 1920 werden er zes geopend:
Bouillon en Sint Truiden - lagere graad
Marneffe en Aalst - middengraad
Namen - hoogste graad - de Cadettenschool.

(uit: "Infanterie" van Champagne)

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 07 dec 2011 20:29
door LEO
De kadettenschool was in de stad Lier als me goed voorstaat, in wezen niet zo ver van Mechelen.

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 07 dec 2011 20:44
door Drackx
En nog wat fotookes van de mannekes om het boeiende verhaal op te vrolijken...
Allerbeste groeten,
Filip

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 07 dec 2011 21:09
door jerre
bedankt iedereen voor jullie antwoord.
De kans zal dan wel bestaan dat hij in Lier naar deze school is gegaan.

gebeurde die opleiding voordat men dienstplichtig was?

Mijn overgrootvader zou deze opleiding hebben gevolgd maar is nooit verder gekomen dan soldaat.
Iemand een idee hoe dit kan?

alvast bedankt

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 08 dec 2011 08:14
door one_O_five
Echt heel juist ken ik de voorwaarden niet maar de leerlingen in de Katettenschool in Lier konden van af hun twaalfde daar beginnen, dat kwam overeen met het toenmalige middelbare.
Nu was dat ongeveer zo dat men een contract tekende om door werkelijke dienst de schoolkosten te dekken, niet elke leerling slaagde in de toegangsexamens van de KMS en moest dus een aantal jaren dienst doen om dat contract te vervullen.
Sommige leerlingen gingen zich dan kandidaat Onderofficier stellen, anderen deden het contract uit als gewoon soldaat, indien het contract niet werd vervuld, dus het bepaalde aantal jaren niet werd uitgediend dan werd de "belanghebbende" alsnog opgeroepen voor zijn legerdienst als milicien.
Ik heb als soldaat in het 13 TTr zo een collega gehad vandaar dat ik ongeveer weet hoe dat te werk ging.

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 13 aug 2013 19:44
door jerre
mijn overgrootvader was van dus van het militiejaar 1923, normaal gezien was hij dan te oud om te dienen in het Belgisch leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Mijn grootmoeder zegt dat ze zijn papieren zijn komen brengen waarin hij opgeroepen werd.
Is dit mogelijk dat een soldaat van het militiejaar 23 werd opgeroepen?

Uiteindelijk zouden ze hem verteld hebben dat hij beter bij de Territoriale Burgerlijke Wacht zou gaan.
Kan iemand mij hier iets over vertellen?

Alvast bedankt

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 14 aug 2013 11:31
door BPS10
In mijn tijd, de jaren 80, bestonden er twee Kadettenscholen. Een school gevestigd in Lier en één te Laken. Lier was uitsluitend voor Nederlandstalige kandidaten toegankelijk terwijl Laken onderwijs verstrekte in beide landstalen. Behoudens vergissingen moest je aan de volgende voorwaarden voldoen.
de Belgische nationaliteit bezitten, houder zijn van een gehomologeerd diploma Lager Secundair Onderwijs of een bewijs kunnen voorleggen dat je ingeschreven was als regelmatige leerling in het 3de jaar LSO. Bij inlijving diende je uiteraard in het bezit van het diploma zijn en behoudens vergissingen moet de kandidaat bij inlijving de leeftijd van 14 of 15 jaar bereikt hebben. Daarnaast moest je bij je inschrijvingsdossier nog een aantal documenten toevoegen zoals het uittreksel van je geboorteakte, bewijs van goed gedrag en zeden, etc.,.. Als je aan de nodige voorwaarden voldeed werd je opgeroepen op deel te nemen aan de toelatingsexamens die in beide Kadettenscholen ingericht werden. Dat examen bestond sowieso uit een examen over de landstaal en wiskunde. Ik kan mij niet herinneren of er nog bijkomende proeven diende afgelegd te worden. De kandidaat diende uiteraard voor deze proeven te slagen en diende zich batig te rangschikken. De opleiding duurde drie jaar en kwamen overeen met de opleiding Hoger Secundair Onderwijs in de burgerij. De nadruk werd vooral gelegd op talen, wiskunde en wetenschapsvakken. De militaire vakken bleven beperkt tot reglementen en drill. De bedoeling was om kandidaten voor te bereiden op het ingangsexamen van de Koninklijke Militaire School. De leerlingen diende uiteraard ieder jaar geslaagd te zijn. Blijven zitten was geen optie dus als een kandidaat gebuisd was betekende dit het einde van de opleiding. Leerlingen die het schooljaar wisten te beëindigen met onderscheiding of grote onderscheiding kregen een enkel of dubbele palm op hun kraagspiegel. De leerlingen van het 1ste jaar droegen een lichtblauw lintje op hun epauletten, het tweede jaar oranje lintjes en in het derde jaar gele lintjes. Vandaar ook de bijnaam "Blues", "Mossels" en "Supers". Op het einde van het derde jaar ontvingen de kandidaten die met succes de drie jaren beëindigd hebben het diploma HSO en het kwalificatiegetuigschrift. Naast de afdeling Kadetten bestond er ook nog de afdeling Intermachten. Dit was een voorbereidend jaar op het ingangsexamen van de KMS. Deze afdeling stond wel open naar burgers als naar militairen. Op aan het ingangsexamen deel te nemen moesten de kandidaten in het bezit zijn van een diploma HSO. Ook hier werd de nadruk sterk op talen, wiskunde en wetenschappen gelegd. Kadetten droegen het bekende donkerblauwe uniform met het typische scheepje. De leerlingen van de afdeling Intermachten droegen een kaki uniform voor de kandidaten die uit de burgerij kwamen. De kandidaten die reeds militair waren behielden hun specifiek uniform. De kandidaten die hun hoedanigheid van leerling verliezen diende uiteraard nog hun militaire dienstplicht te vervullen.

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 14 aug 2013 11:32
door eaw458
jerre schreef:mijn overgrootvader was van dus van het militiejaar 1923, normaal gezien was hij dan te oud om te dienen in het Belgisch leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Mijn grootmoeder zegt dat ze zijn papieren zijn komen brengen waarin hij opgeroepen werd.
Is dit mogelijk dat een soldaat van het militiejaar 23 werd opgeroepen?

Uiteindelijk zouden ze hem verteld hebben dat hij beter bij de Territoriale Burgerlijke Wacht zou gaan.
Kan iemand mij hier iets over vertellen?

Alvast bedankt
Volgens de wet was hij niet te oud - 10 jaar als reservist en 15 jaar bij de territoriale troepen was het standaardtarief.

In de praktijk was (1) die grens niet steeds zo strikt en (2) werden ouderen volgens de noden geaffecteerd. Men bleef op de rol van een recruteringbureau staan tot men van daar eventueel werd doorgeschoven naar een of andere territoriale formatie.

Walter

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 15 aug 2013 02:01
door jerre
alvast bedankt volgens deze duidelijke antwoorden.

Dus ook een persoon die later niet in het soldatenleven terecht wou komen kon gewoon zo'n opleiding volgen in de kadettenschool?

aangezien hij zijn dienstplicht heeft vervuld (1923) is het dus aannemelijk dat hij meegedaan heeft aan één van de bezetting die in Duitsland plaatsvonden?
aangezien er geen militair dossier van hem te vinden is moet ik bij baseren op mondelinge bronnen van familieleden.
Hij vervulde zijn dienstplicht bij het 9e artillerie dat gelokaliseerd was in Elsenborn.

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 15 aug 2013 07:24
door one_O_five
Het was de bedoeling dat de cadetten later aan de KMS zouden verder studeren, maar vermits niet iedere cadet slaagde in het ingangsexamen van de KMS, of slaagde en niet batig gerangschikt werd waaren er voor die mensen verschillende keuzemogelijkheden open, naar de school voor onderofficieren, gewoon bij het leger blijven als korporaal, ofwel terug naar het burgerleven en later opgeroepen worden als dienstplichtige.

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 02 sep 2013 17:06
door jerre
Heb daarjuist nog eens gehoord waar hij precies naar de kadettenschool zou zijn geweest.
Het zou niet in Lier geweest zijn maar dus effectief Mechelen (volgens familie).
Echter heb ik geen informatie over een kadettenschool die zich in Mechelen bevond.
De kadettenschool zou hij dan moeten gedaan hebben tussen 1914 en 1923.

Iemand enige suggestie?

Alvast bedankt

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 02 sep 2013 18:13
door eaw458
Dat zal in alle geval niet tussen 14 en 18 geweest zijn...

Ik weet niet precies wanneer de Nederlandstalige kadettenschool tijdens het interbellum te Sint Truiden is aanbeland... Misschien was Mechelen een tijdelijke oplossing net na WO1?

Walter

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 02 sep 2013 21:10
door jerre
Ik heb ondertussen een mailtje verstuurt naar de archiefdienst van Mechelen om eens te horen of zij iets meer weten hierover.
Verder heb ik het nog eens nagevraagd of het niet Lier was, maar hij heeft letterlijk Mechelen geantwoord, dus Lier was uitgesloten.

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 03 sep 2013 07:46
door Yente
Heb je het dossier van je voorvader al? Want zou het daar dan niet instaan?
Mvg Yente

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 03 sep 2013 09:59
door jerre
Dat zou inderdaad fantastisch zijn moesten ze zijn dossier nog hebben.
Ik heb zijn dossier een tijd geleden aangevraagd maar wegens de herstructureringen van 1923 (zijn militiejaar) hebben ze bijna geen enkel dossier meer van dat jaar en is zijn dossier dus verloren gegaan.

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 04 sep 2013 00:55
door jerre
Ik heb contact opgenomen met de archiefdienst van Mechelen, en dit is wat ze te zeggen hadden :

Voor zover ons bekend was er in Mechelen geen kadettenschool actief.
Het is wel goed mogelijk dat er bepaalde militaire opleidingen (oa artillerie en militaire administratie) bestonden binnen de Mechelse kazernes.


In Mechelen had men inderdaad enkele kazernes die voor de artillerie beschikbaar was, namelijk :

De kazerne Baron Michel
In 1757 werd het "Groot Kwartier" opgericht. Deze kazerne lag aan het Berthoudersplein en was bestemd voor de cavalerie en de artillerie. De bevolking noemde het gebouw de "Paardenkazerne".

Mijn overgrootvader heeft altijd gezegd dat hij het paardenvolk van de Artillerie zat.
Bedoelt men hier veldartillerie mee of zou het een link kunnen zijn naar deze kazerne?

In 1888 werden de bouwwerken aan de kazerne Baron Michel gestart. Tien jaar later was de kazerne af en kon het tweede Regiment Artillerie, voordien in het "Groot Kwartier" gelogeerd, de nieuwe gebouwen betrekken, daarbij in 1913 gevolgd door het 5de Regiment Lansiers. Het 8ste Regiment Artillerie werd er eveneens in ondergebracht. Na de Tweede Wereldoorlog en tot in 1975 was in deze kazerne het Opleidingscentrum van de Transmissietroepen gevestigd.
Het "Groot Kwartier" werd door de stad overgenomen in 1932. In 1948 werden deze gebouwen afgebroken om plaats te maken voor een Rijksmiddelbare school. De kazerne Baron Michel werd na het vertrek van de troepen in 1975 met de grond gelijk gemaakt en er verrees op dezelfde plaats een telecommunicatiebedrijf.
Vandaag de dag resten van het "Groot Kwartier" alleen nog enkele muren waarvan de ringen om de paarden aan vast te binden nog zichtbaar zijn.


Stel dat hij zo een opleiding heeft gevolgd in de kazerne, zou dit dan normaal gezien juist voor de periode dat hij zijn legerdienst heeft moeten vervullen geweest zijn?
En bij zo een opleiding moest je dan al bij een bepaalde eenheid zitten of kon je daar gewoon een opleiding volgen en dan wanneer je dienstplicht ingedeeld worden bij de Artillerie?

Alvast bedankt

Met vriendelijke groeten


Walschaerts Jeroen

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 04 sep 2013 07:11
door one_O_five
Bovenstaande tekst komt me ergens bekend voor ... http://www.beeldbankmechelen.be/index.p ... iew&id=147
De geschiedenis van cadetten- en pupillenscholen vind ge terug in een pdf ...http://rikcuypers.be/KCS%20Geschiedenis%202.pdf
Dienstplicht gedaan bij de Artillerie in Elsenborn lees ik hier ook, ga er maar van uit dat hij nooit in de cadettenschool is geweest maar enkel een opleiding bij de artillerie in Mechelen heeft gekregen om daarna de rest van zijn diensttijd in Elsenborn door te brengen.

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 04 sep 2013 09:27
door jerre
Als hij zo een opleiding heeft gevolgd moest hij daarvoor al een vaste eenheid hebben bij de Artillerie of zou hij later opgedeeld worden als hij zijn dienstplicht vervulde?

Re: kadettenschool Mechelen

Geplaatst: 04 sep 2013 15:31
door jerre
Heb zojuist gehoord dat hij die opleiding die hij in Mechelen volgde op vrijwillige basis was en niet verplicht werd.
Verder zou hij een tijd van zijn legerdienst hebben doorgebracht in Trier, waar ik uit kan besluiten dat hij aan de Rijnbezetting heeft deelgenomen.
Hoelang duurde de dienstplicht in het jaar 1923 voor een artillerist?

Alvast bedankt

Met vriendelijke groeten


Walschaerts Jeroen