‘t Klein Kasteeltje, Brussel

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

‘t Klein Kasteeltje, Brussel

Bericht door Paddy » 12 nov 2011 11:41

‘t Klein Kasteeltje, Brussel

Het klein kasteeltje ontleend zijn naam aan het grote herenhuis, door water omringd, dat hier sinds 1560 stond. De Oostenrijkse regering koopt deze privé eigendom aan op 13 maart 1775 en maakt er een kazerne van. De benamming wordt « Kazerne van Ansillon », genaamd naar de laatste eigenaar François de Ansillon, schepenen, burgemeester en ontvanger van de stad Brussel. Ook na de Franse Revolutie blijft het klein Kasteeltje dienst doen als militair gebouw. In 1815, na de Slag bij Waterloo, werden de Franse krijgsgevangenen hier opgesloten.
De steden werden verplicht « de (militaire) gebouwen te onderhouden tot zij in een degelijke reparatiestaat verkeren ». Deze bedorven Franse erfenis zou er voor zorgen dat de kazernes een stiefmoederlijke behaneling kregen en stilaan in verval geraakten, maar toch bleven dienst doen ! Tijdens de Hollandse periode werd het plan geopperd om een nieuwe kazerne voor 3.000 man te bouwen op de plaats van de vervallen oude, maar de Belgische Revolutie van 1830 stak stokken in de wielen.
Na jarenlange discussies besluit de stad Brussel op 8 juli 1848 uiteindelijk om op eigen kosten een infanteriekazerne te bouwen die 1.200 manschappen kan herbergen op de plaats van het oude Klein Kasteeltje. Op 9 september van hetzelfde jaar wordt tostemming gegeven tot het leggen van de fundamenten. Wegens problemen met de drassige ondergrond lopen de werken 1 jaar vertraging op en uiteindelijk op 23 septemer 1853 wordt het nieuwe Klein Kasteeltje plechtig en officieel geopend. Het was een zeer moderne kazerne in België en in het buitenland erg bewonerd.
De eerste bewoners zijn het Regiment Karabiniers ze zullen op 12 september 1894 verhuizen naar de nieuwe kazerne aan het Daillyplein te Schaareek. De nieuwe gasten zijn het 9é Linieregiment. Deze eenheid zal van hier uit op 3 augustus 1914 naar Liège worden overgebracht.
Tijdens de Duitse bezetting werd het Kasteeltje natuurlijk door de Duitsers gebruikt, na de wapenstilstand gaf ze onderdak aan het 4é Karabiniers. Toen deze eenheid in 1922 werd ontbonden betrok het 9é Linie opnieuw « zijn » kazerne waar het zou blijven tot de volgende oorlog.
Na de bevrijding van 1944 werd het Klein Kasteeltje gebruikt als « bijhuis » van de gevangenis van Sint-Gillis en werden er incivieken opgesloten en Duitse krijgsgevangenen die uit de koolmijnen waren gedesserteerd. Dit interneringscentrum werd gesloten op 31 december 1950.
Vanaf 1951 tot 1985 deed de kazerne dienst als Centrum voor Recrutering en Selectie. Iedere mannelijke Belg die opgeroepen werd voor de dienstplicht zou hier zijn « Drie Dagen » volbrengen, een gebeurtenis die hij voor de rest van zijn leven zou meedragen-)

Huidig adres : 9é Linielaan, 1000 Brussel.

(bron : ‘t Klein Kasteeltje, Geschiedenis van een mythe, brochure uitgegeven naar aanleiding van de verhuis van het Centrum voor Recrutering en Selectie naar Neder-over-Heembeek in 1985. Tweetalig, 127 blz.)

Afbeelding
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “Kazernes van het Belgische leger - casernes de l'armée belge”