Pagina 1 van 1

Herinneringsmedaille van de Oorlog '40-'45

Geplaatst: 02 jun 2011 10:25
door Paddy
De Herinneringsmedaille van de Oorlog '40-'45

Ingesteld op 16 februari 1945

Deze bronzen medaille is wellicht het meest uitgereikte Belgische ereteken uit de tweede wereldoorlog . deze werd toegekend aan allen die dienst deden tussen 10 mei 1940 en 7 mei 1945 in een eenheid van de Belgische strijdkrachten , de weerstand, de koopvaardijvloot enz… aan de zijde van de geallieerden. De voorzijde draagt de letter "V" voor Victory bekend gemaakt in die tijd door Winston Churchill, met daarin een brullende leeuwenkop en de jaartallen 1940 – 1945. De achterzijde vermeld de titel van deze medaille in beide landstalen. Deze veelvuldig voorkomende medaille is toch bijzonder door een hele resem verschillende kentekens op het lint. Wie deelnam aan de 18-daagse veldtocht spelde 2 gekruiste sabels op het lint, voor zeelui werden dit 2 gekruiste ankers, later werd dit veralgemeend voor iedereen die actieve dienst deed in de strijdkrachten of de weerstand. Een rood kruis voor oorlogsverwondingen, een kroon voor vrijwilligers, gekruiste bliksems voor leden van de inlichtingendienst, balken voor krijgsgevangenen , en voor deelname aan veldslagen , of herdenking van operatiegebieden. Deze medaille en al de diverse kentekens is een verzameling op zich waard.

[link2]Leeuwen en lintjes,http://www.over-leeuwen-en-lintjes.be/W ... ering.html[/link2]

Afbeelding
Afbeelding

Re: Herinneringsmedaille van de Oorlog '40-'45

Geplaatst: 02 jun 2011 10:26
door Paddy
marcbrans schreef:wat attributen op het lint:

Afbeelding

gespen - er mankeren er me nog drie: Afbeelding

Oppassen geblazen met deze gespen, soms worden er wel eens combinaties verkocht die niet bestaan hebben of onmogelijk zijn. Zoals Dieppe (enkel voor Militaire Luchtvaart) en Emden (SAS) en Walcheren (Parachutisten):
Afbeelding

Of niet officiële gespen:
Afbeelding
In dezelfde reeks bestaan Ruhr, Rheinland,...

Soms ook met plaatsnamen uit Afrika. Deze zijn dus niet officieel.
marcbrans schreef:
jef schreef:Heel mooi, Marc. Niettegenstaande de meest voorkomende medaille voor onze Oud-Strijders blijft deze boeien. De medaille met kroon boven gekruiste sabels, waar staat die voor?
groeten,
Jef
Een kroon - in principe 6 mm groot zoals alle gelijkaardige attributen voor op het lint, er werd veel tegen gezondigd - staat voor oorlogsvrijwilliger.

andere attributen:
- gekruiste sabels, 6 mm, voor deelname aan de Veldtocht van mei 1940
- een Grieks (recht) kruis met rode email 1 mm breed 5 mm hoog voor erkende oorlogsgewonden, één kruis per gewondenchevron
- bronzen leeuwtje 5 mm voor zij die een vermelding hebben verkregen die geen recht gaf op een Oorlogskruis
- twee gekruiste bliksems van 6 mm voor agenten van de Inlichtingen- en Actiediensten.
- een baret in brons van 2 mm hoog en de breedte van het lint per periode van 12 maanden gevangenschap, voor de krijgsgevangenen
- twee gekruiste ankers van 6 mm, voor de zeelieden die de geallieerde zaak gediend hebben.
- een gouden ster met vijf punten van 5 mm groot, voor de Europese officieren en onderofficieren die effectieve dienst vervuld hebben in de Force Publique in Kongo gedurende de oorlog 40-45. Kan postuum verleend worden.

volgens Regentsbesluit van 7-12-49 kunnen de gekruiste zwaarden ook verleend worden aan de erkende weerstanders van sluikpers.

KB van 17-10-52 sticht de elipsen, bedoeld voor de militairen die met hun eenheid aan de veldtochten deelgenomen hebben dewelke hun eenheid geen vermelding op het legerdagorder opgeleverd heeft:
PAYS-BAS 1944-1945
ALLEMAGNE 1944-1945
FRANCE 1944
TCHECOSLOVAQUIE 1945

Deze elipsen waren vooral bedoeld voor de eenheden van Brigade Bevrijding en de verschillende fusiliersbataljons.
In juni 1953 verschijnt nog
ARDENNES 1944-1945

Deze elipsen zijn volgens KB alleen in de Franse taal voorzien; wat dus wil zeggen dan de versies "Duitsland 1944-1945", "Ardennen 1944-1945",... geen officiële uitgaven zijn.

Re: Herinneringsmedaille van de Oorlog '40-'45

Geplaatst: 02 jun 2011 10:28
door Paddy
marcbrans schreef:
milleke schreef:Ik ben ook al een kasteeltoren tegengekomen, is dat ook mogelijk ?
Die ben ik ook al gezien op het Oorlogskruis.

Groeten, Davy
De kasteeltoren kan enkel op het Oorlogskruis 1940.
voorzien bij besluitwet uit 1943, voorzien voor personen die, bij het uitvoeren van een opdracht in het algemeen belang of van burgerplicht, blijk gaven van uitzonderlijke moed tegenoverstaande van de vijand.
Als iemand weet waarom daarvoor een toren bedacht werd, mag het zeggen. Toren standvastig zoals rots in de branding of zo? Het moet toch iets betekenen...
jef schreef: Wat het kroontje betreft, ik dacht het maar was niet zeker. Het is dus zoiets als op de herinneringsmedaille WOI. Heb zulk een medaille met een groot gouden kroontje erop. Ik weet dat het verkeerd is, maar uit respect voor degene die het eropplaatste laat ik het kroontje zitten.

Een oom van me, oorlogsvrijwilliger heeft dus naast de medaille van vrijwilliger, militaire medaille ( bleef nog een tijdje in dienst en bracht het tot 1ste Sergeant) natuurlijk ook de herinneringsmedaille, echter zonder kroontje! Op de oorkonde is een tekst geplaatst, ik citeer: hem verleend geworden is en dat navermelde kenteekens op het lint dezer eervolle onderscheiding mogen worden aangebracht ......... zonder kentekens

Heb hier beide oorkondes voor me liggen en zie dat beide medailles ingesteld zijn op 16 februari 1946. De oorkonde van de herinneringsmedaille is ondertekend op 24/1/1948. De medaille van vrijwilliger op 26 februari 1948. Dus als ik het goed begrijp, als men naar de letter in de wettekst werkt zou er een kroontje op zijn herinneringsmedaille moeten zitten???....
Het zal hem een worst wezen... was geen lid van oud-strijdersvereniging en kreeg geen medailles (!!) wel de oorkondes. Heb besloten van uit mijn dubbels de drie medailles in een kader te plaatsen en hem te geven. Hij is 85 en mijn enige oom nog in leven.
groeten,
Jef
marcbrans schreef:Op mijn exemplaren zitten slechts weinig attributen met de correcte afmetingen. De kleermaker of verkoper in een "militair winkeltje" deed commerçe, had geen nood aan het kennen van de besluiten. Verzamelaars doen dit gewoonlijk wel.

Uitreiken van eretekens door de Staat ligt alweer een tijdje achter ons, slechts het diploma wordt nog uitgereikt. En geeft dus recht op betreffend ereteken.
Tenslotte is in een flink aantal gevallen het ereteken "maar" het zichtbare onderdeel van een statuut van erkenning (en dus rente). Of het diploma is belangrijker, zoals bij de Kaart van Krijgsgevangene waarbij het tegelijk diploma is en weergeeft dat men het statuut geniet (de baretten die de tijd in KG doorgebracht weergeven).

Er had een kroontje op moeten zitten, maar er zijn nog zo wel van die kronkels die nu niet meer uit te leggen zijn. In een bundel diploma's in mijn bezit van dezelfde persoon, zit twee keer eenzelfde diploma voor de herinneringsmedaille 40-45, slechts de datum is verschillend. Waarom? Dat kan ik er niet uit opmaken (ik niet alleen trouwens)...

Re: Herinneringsmedaille van de Oorlog '40-'45

Geplaatst: 04 jun 2012 09:16
door Paddy
Gisteren op de kop getikt, een herrineringsmedaille van een Ardeense Jager. Baretten: La Dendre 1940, Vinkt & Ardennes.

Afbeelding

Re: Herinneringsmedaille van de Oorlog '40-'45

Geplaatst: 18 aug 2014 11:46
door Dragonder
“Ingesteld op 16 februari 1945

Deze bronzen medaille is wellicht het meest uitgereikte Belgische ereteken uit de tweede wereldoorlog . deze werd toegekend aan allen die dienst deden tussen 10 mei 1940 en 7 mei 1945 in een eenheid van de Belgische strijdkrachten , de weerstand, de koopvaardijvloot enz… aan de zijde van de geallieerden. De voorzijde draagt de letter "V" voor Victory bekend gemaakt in die tijd door Winston Churchill, met daarin een brullende leeuwenkop en de jaartallen 1940 – 1945. De achterzijde vermeld de titel van deze medaille in beide landstalen. Deze veelvuldig voorkomende medaille is toch bijzonder door een hele resem verschillende kentekens op het lint. Wie deelnam aan de 18-daagse veldtocht spelde 2 gekruiste sabels op het lint, voor zeelui werden dit 2 gekruiste ankers, later werd dit veralgemeend voor iedereen die actieve dienst deed in de strijdkrachten of de weerstand. Een rood kruis voor oorlogsverwondingen, een kroon voor vrijwilligers, gekruiste bliksems voor leden van de inlichtingendienst, balken voor krijgsgevangenen , en voor deelname aan veldslagen , of herdenking van operatiegebieden. Deze medaille en al de diverse kentekens is een verzameling op zich waard.”
Dit klopt niet volledig :
Niet alle zeelieden kregen of werd dit ereteken toegekend nl de zeelieden van de koopvaardij konden naar dit ereteken fluiten….
Zelfs wanneer zij een aanvraag indienden van “aanvraag tot toekenning van de Herinneringsmedaille van de oorlog 1940-1945” werd deze toekenning niet aanvaard door de toenmalige “Service des Distinctions Honorifiques et des Ceremonies Militaire” van het Ministerie de la Defense Nationale. Et pour les flammand la meme chose….Nederlandstalige aanvraag en antwoord in het frans .
Deze zeelieden hebben nooit een erkenning gekregen tot in het jaar 2000!! Er een wet werd gestemd om deze zeelieden een “morele ereteken van militair aan bepaalde Belgische burgers “ WHA WHA WHA dus na vele wetsontwerpen en verwerpingen werd er een kleine toegift gedaan van iets dat de >Belgische autoriteit nagelaten heeft te doen tijdens de mobilisatie 1940-1941.
Uitleg:
Volgens een Publicatie vraag van het departement van Landsverdediging in 1992 en het antwoord van 1993 kregen deze mannen niet de hoedanigheid van militair omdat zij niet voldeden aan de art 66 van de wet op de militie geregeld door het KB van 15 feb en 29 juli 1937 en was het dan ook onmogelijk om hen het statuut van nationale erkentelijkheid (dus deze medaille) aan hen te geven.
Auteur: van deze publicatie was Vande Lanotte J (SP)
Maar we gaan verder:
Maar wanneer deze zeelieden opgeroepen werden om in de loop van 1940 en 1941 , gekeurd te worden door een militaire dokter , om voor een keuringsraad te verschijnen in de lokalen van de Belgische Ambassade in Londen , moesten de Belgische autoriteiten op dat ogenblik de eed van trouwheid en de lezing van de krijgswetten doornemen , maar deze Belgische autoriteiten hebben het nagelaten of door vergetelheid dit tot uitvoering te brengen.
Wie is hier dan fout? De zeeman die op dat ogenblik wanneer hij gemobiliseerd wordt op zijn schip ergens op één van de oceanen rondvaart, de aanvraag binnen krijgt om zo snel als mogelijk naar Engeland te gaan om de militiewetten voorgelezen te krijgen….Dit gaat zomaar niet. De Belgische regering moest dit geweten hebben.
Nog straffer : dit gaat op voor jonge zeemannen die op het ogenblik van de mobilisatie ,meerderjarig werden en voldeden aan de militiewetten, zij hadden nog geen “dienstplicht “ achter de rug en konden ,wanneer zij op zee waren, niet direct de militiewetten worden afgenomen.
Maar: dit geldt niet voor de oudere mannen die bvb WWI hebben meegemaakt of tussen 1919 en 1939 , deze mannen hebben waarschijnlijk allen voldaan aan hun dienstplicht. (en zelfs meegevochten in WWI)
En daar gaat het nu over: men gooit iedereen op een hoopje , met het idee dat geen één van de zeelieden aan de militiewetten heeft voldaan.
Op één van de aanvragen en antwoorden voor het toekennen van dit ereteken schrijft een militaire klerk in 1956 op de aanvraag: Il a été en Angleterre et a demandé pour allez au Congo- plus rien as son dossier…le 1-9-1956.
Natuurlijk was deze man naar Engeland omdat hij gemobiliseerd werd voor de Belgische Koopvaardij onder de vlag van de Merchant Navy en dat het dossier in Engeland ligt en niet in België ,maar in 1956 bestonden er nog geen IT communicatie met verschillende ambassades….
Mag je dan niet effen kwaad zijn op de Belgische regering?
En om het goede te maken heeft men in 2000 een wetje gestemd om een morele ereteken toe te kennen aan hen die “zogezegd” iets voor het vaderland hebben gedaan.
Wel heren en damens : hier gaat men toch ferm over de schreef!
Verscheidene politici hebben geprobeerd om deze vergetelheid die gebeurd is tijdens WWII recht te trekken, verscheidene wetsontwerpen en voorstellen werden opgemaakt
In 1977 werd er een wetsvoorstel door hr De Beul ingediend , daarna in 1978 door dhr Dris Clays, daarna in 1982 door 2 Franstaligen Humblet en Paque , 1998 een wetsontwerp voor het toekennen van een “morele ereteken” , 2 x in 1999 deze voorstellen nog eens na te kijken om dan in het jaar 2000 tot wet te stemmen dat deze mannen en ook vrouwen een morele eretitel van militair aan bepaalde Belgische burgers zouden krijgen.
Maar nu hé : hoe ziet deze eretitel eruit ? hoe wordt of werd deze aangevraagd? We zijn nu 2014 maar op het moment dat deze wet werd gestemd waren de meesten overleden…..stel dat in 1940 de jonge weerbare zeelieden van 18 jaar werden gemobiliseerd dan zouden deze in het jaar 2000 dan 77 geworden zijn anderen zijn dan allang overleden…..
Dus: niet alle zeelieden kregen een Belgisch Nationaal ereteken voor hun bewezen dienst of diensten , zowel voor de Belgische Koopvaardij, de Merchant Navy, de zeevisserij, de hoge zeesleepboten, pilots ….zij kregen wel de eretekens van de geallieerden machten waarvoor zij dienden. Maar NIETS RIEN NOTTING van de Belgische regering zeer triest!!
Met vriendelijke groet , Marc

Re: Herinneringsmedaille van de Oorlog '40-'45

Geplaatst: 15 okt 2014 03:13
door Echobravo
marcbrans schreef: andere attributen:
- twee gekruiste bliksems van 6 mm voor agenten van de Inlichtingen- en Actiediensten.
Hallo,

Kan deze volgorde van medailles van links naar rechts ?
Zou men uit deze combinatie kunnen afleiden dat het een beroepsmilitair betreft ?
Lid van bvb Het Geheim Leger ?

Mvg

Eric

Re: Herinneringsmedaille van de Oorlog '40-'45

Geplaatst: 24 okt 2014 08:24
door love4history
Dag Eric

Volgorde klopt volgens mij perfect. Het duo verzetsmedaille-commemo is typisch voor de verzetsleden WOII (hier met toevoeging van de bliksempjes voor inlichtingenwerk). Het ontbreken van andere onderscheidingen wijst eerder op een burger-verzetslid dan op een beroepsmilitair.
Mvg
l4h

Re: Herinneringsmedaille van de Oorlog '40-'45

Geplaatst: 24 okt 2014 20:47
door Echobravo
Bedankt om te reageren op mijn vraag, Roel.
Nog een prettig weekend toegewenst...

Mvg


Eric