Pagina 1 van 1

Jerry can COMET AB BL

Geplaatst: 25 mei 2016 12:15
door piot1940
Iemand enig idee betreffende de firma COMET uit de kort na-oorlogse periode?
Deze jerry can is nog gemarkeerd met AB BL. Tot wanneer is deze markering gebruikt

Afbeelding

Zelf heb ik nog dergelijke cans uit 1961 van het merk COMET en met ABL verkering.

m vr gr, Jean

Re: Jerry can COMET AB BL

Geplaatst: 25 mei 2016 14:14
door canadian2nd
Dag Jean,

ik heb ook enkele binnenhelmen in fiber gemaakt door COMET in 1950 voor de Belgische helm M1949.
Verder weet ik er niets over.
mvg
Jan
Herschaalde kopie van 16270-4.jpg
Herschaalde kopie van 16270-5.jpg
Herschaalde kopie van 16270-6.jpg

Re: Jerry can COMET AB BL

Geplaatst: 25 mei 2016 15:22
door piot1940
Aha, Aha, Comet 1950 ABL .... ABL dus die jerry can is al heel zeker van voor 1950.
Dank u Jan

Re: Jerry can COMET AB BL

Geplaatst: 25 mei 2016 16:58
door canadian2nd
Graag geholpen Jean. Heb ook nog eentje gehad "COMET" met "ABL 49" erop. Dus ook van voor 1949.
mvg
Jan

Re: Jerry can COMET AB BL

Geplaatst: 26 mei 2016 16:50
door mava105
De firma Comet uit Mechelen was gekend voor de fabricage van inox biervaten. Gestopt in 2012
http://mechelen.mapt.be/wiki/Comet_N.VComet N.V.
English.gif Stainless steel barrels producer from Mechelen

Comet

Comet N.V. in Mechelen was een fabrikant van vaten in roestvrijstaal voor de voedingsindustrie en recycleerbare containers. Comet N.V. was gesitueerd langsheen de Mechelse stadsring.

Geschiedenis

Langsheen de stadsring in Mechelen (Koningin Astridlaan 132) was gedurende de Belle époque de Mechelse meubelfabrikant De Vos gevestigd.[1] Deze had een industrieterrein dat zich uitstrekte vanaf de Koningin Astridlaan tot aan de Leuvense Vaart (Auwegemvaart) in Mechelen met een uitschieter naar de Lemmensstraat. De omgeving van een kleine vier hectare stond bij de buurtbewoners gekend als de “Voskes” en maakte deel uit van het binnengebied Nattenhof.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebied overgenomen door de N.V. Comet met als voornaamste activiteit het vervaardigen van ijzeren vaten voor de voedingsindustrie.

De kant langs de Koningin Astridlaan bevatte de kantoren en het directiebureau en werd, in de euforie en de geest van de Expo '58, in de periode 1960-1962 verfraaid. De voorgevel kreeg kleine lichtblauwe gekleurde mozaïektegels tussen de ramen en de pilasters, het geheel werd benadrukt met vertikale geledingen, de raampartijen (die doorliepen over drie niveau’s) waren voorzien van matte witte glastegels met – hier en daar – gekleurde exemplaren en er bevond zich een doorlopende luifel in beton boven de daklijst. De unieke metalen met in beton gevatte glazen gevel vormt een ijkpunt voor de Mechelaars, die de bedrijfsnaam nimmer een Engelse klank geven maar steevast naar dɘ Kommet met nadruk op e refereren.

Gekend waren ook de moderne traphal met monumentale wenteltrap,[2] in de vorm van een gasfles met keramieken eromheen, en een luifel in aluminium boven de toegangspoort. Tevens bevatte het geheel een 29 gietijzeren kolommen en een koetshuis.

Dit alles werd op papier gezet door de architect J. Coene.

De productie van ijzeren vaten bloeide tot 2005 (met uitvoer naar grote klanten in Australië, Japan en Zuid-Amerika), waarna Comet N.V., door een dip in de fabricatie, zich genoodzaakt zag om een deel van hun activiteiten te verhuizen naar Sint-Katelijne-Waver (Fortsesteenweg 34 – voormalige terreinen van de firma Novobric). De fabriek op de Koningin Astridlaan werd beschermd, maar kreeg niet het label van “Beschermd monument”.[3] Ook een geschil met de toenmalige verhuurder van de panden in 2007, de Willebroekse patrimoniumvennootschap Cofer NV, versnelde een verdere verhuis.[4]

In 2012 kwam een definitief einde aan de N.V. Comet in de Mechelse regio omdat de nieuwe eigenaars (de Spaanse groep Teka) de productie overhevelden naar een fabriek in Spanje.[5]


Ontgrendelen

De tienliterfusten van Comet bezaten een gladde bovenkant (dit in tegenstellen tot fusten – of vaten – van andere fabrikanten). Door in de kop een muntstuk te leggen van 2 eurocent, de tapkop er terug op te zetten en de hendel omlaag te drukken, werd de tapstang verder ingedrukt, de beveiliging opgeheven en kon men er de tapstang uit tillen.[8]

Re: Jerry can COMET AB BL

Geplaatst: 28 mei 2016 18:50
door BPS10
Niet met de bedoeling om offtopic te gaan maar eerder als een aanvulling op de reactie van mava105. Het toemalige bedrijf Comet op de Koningin Astridlaan te Mechelen is een aantal jaar geleden met de grond gelijk gemaakt. Het project dat de naam Zorro meekregen heeft voorziet de bouw van 400 woningen en appartementen rond een buurtpark inclusief een ondergrondse parking. Het project zal pas binnen een 10-tal jaar klaar zijn en omvat een investering van 100 miljoen Euro.