Pagina 1 van 1

Brancardier-verpleger

Geplaatst: 07 aug 2013 21:11
door Jens
Is het correct dat een brancardier-verpleger op vlak van militaire ranking wordt gelijkgesteld aan een troepensoldaat (m.a.w. vrijwilligersgraad)?

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 07 aug 2013 23:35
door edje
Bij mijn weten was voor een brancardier dienstplichtige of beroeps ,geen andere regeling in verband met graden. ;)

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 08 aug 2013 00:04
door Jens
Ze droegen toch dezelfde kraagspiegels en andere kentekens als de soldaten van het regiment waarbij ze gedetacheerd waren?

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 08 aug 2013 07:13
door one_O_five
De kentekens van een eenheid werden door iedereen van de eenheid gedragen, voor de graden was er geen verschil tussen beroeps of dienstplichtige, dit ongeacht welke specialiteit ze hadden.
Er heeft een tijd geweest dat de graad van eerste soldaat niet in gebruik was maar we vinden vroeger ook dienstplichtigen terug in de graad van korporaal, dat kon afhangen van de functie die ze uitoefenden.
Verder hadden we nog de kandidaat onderofficieren en officieren, sergeanten en addjudanten, deze laatsten zwaaiden da af in de graad van luitenant. (als ze braaf geweest waren)

In alle legers van de NATO is een systeem in gebruik dat de graden regelt, twee tabellen, een voor officieren OF en een voor onderofficieren en manschappen OR

http://en.wikipedia.org/wiki/Ranks_and_ ... s_officers

http://en.wikipedia.org/wiki/Ranks_and_ ... s_enlisted

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 08 aug 2013 17:50
door edje
Jens schreef:Ze droegen toch dezelfde kraagspiegels en andere kentekens als de soldaten van het regiment waarbij ze gedetacheerd waren?
De kraagspiegels van de brancardiers (donker rood)en het schouderembleem slang met spiegel,alsook het mutskenteken slang met spiegel op schild,met donkerrood plastiek, werd verkregen tijdens de opleiding te Gent .dit bleef tijdens de hele legerdienst , enkel het schouderkenteken van de eenheid waar de brancardier werd naar gemuteerd kwam erbij. ;)

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 09 aug 2013 00:03
door RudiS
Sinds ergens in het begin van de 70er jaren (dacht ik) heeft de medische dienst haar eigen uniform (ook wel eens oneerbiedig het coca-cola uniform genoemd). Daarvoor echter droegen ze het uniform van de macht waar ze tewerkgesteld waren, het blauwe bij de luchtmacht, het kaki bij de landmacht, etc...

MVG,
Rudi.

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 09 aug 2013 11:40
door edje
RudiS schreef:Sinds ergens in het begin van de 70er jaren (dacht ik) heeft de medische dienst haar eigen uniform (ook wel eens oneerbiedig het coca-cola uniform genoemd). Daarvoor echter droegen ze het uniform van de macht waar ze tewerkgesteld waren, het blauwe bij de luchtmacht, het kaki bij de landmacht, etc...

MVG,
Rudi.
Heb mijn legerdienst gedaan in 71 als brancardier .nooit van ander uniform gehoord ?? coca cola? zoals ik al zij enkel de insignes waren anders. ;)

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 09 aug 2013 21:39
door one_O_five
Klopt wel mer die groene Cola uniformen, een datum wanneer die in gebruik genomen zijn kan ik er wel niet op plakken, moet ergens halfweg de zeventiger jaren geweest zijn.

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 11 aug 2013 17:31
door buffalo
one_O_five schreef:Klopt wel mer die groene Cola uniformen, een datum wanneer die in gebruik genomen zijn kan ik er wel niet op plakken, moet ergens halfweg de zeventiger jaren geweest zijn.
Ik denk in 1978,Groetjes.

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 11 aug 2013 20:10
door edje
Bestaat er ergens een foto van dit uniform?

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 17 aug 2013 15:55
door Grenadier
Als dienstplichtige in 1979 kreeg ik (net als alle anderen die hun opleiding in Gent kregen, ook de luchtmachters)nog de oude "engelse" battle dress (voor de landmacht in kaki, voor de luchtmachters blauw-grijs), de andere miliciens kregen de toen ingevoerde service dress. Ik meen me te herinneren dat mijn directe baas (een beroeps korporaal) pas bij zijn promotie tot sergeant (ergens in de tweede helft van 1979) een coca-cola uniform kreeg. De snit was gelijk aan de "gewone" service dress, de kleur echter was donker groen. Die kleur leek idd zeer sterk op de kleur van de outfit van de Coca-Cola buitendienst (vooral chaufeurs en de mannen die de cola automaten kwamen opvullen in bedrijven en scholen en zo), vandaar de spotnaam.

Groetjes,

Wim2

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 02 sep 2013 10:37
door RudiS
Ik heb het nagevraagd bij een collega die net zoals ik in 1976 bij het leger gegaan is maar hij was bij de MD. Dit is wat hij mij vertelde:

"Vanaf eind 1975 werden de eerste groene uniformen beperkt bezorgd aan een beperkt publiek. Het eerste werd gedragen door de toenmalige Chef van de Medische Dienst Med GenMaj Moorthamers. Langzamerhand werden ze beetje bij beetje verdeeld. Ikzelf en onze "groene" collega's die in Zedelgem verbleven gingen voor het eerst in 1976 de maat laten nemen in de toenmalige KSMD te Gent. Het is eigenlijk pas vanaf 1977 dat iedereen over een dergelijk (en volledig) uniform (Service Dress) kon beschikken."

MVG,
Rudi.

Re: Brancardier-verpleger

Geplaatst: 12 sep 2013 22:56
door 36 linie
Ik heb mijn legerdienst gedaan eerst opleiding Gent militieklasse 1980 vervolgens 2SOO te Zedelgem en afgezwaaid als korporaal .
Wij hadden toen het groene uniform volledig met regenjas groen in Zedelgem zijn er toen afgezwaaid in groen uniform maar die hadden nog het kaki regenjas.