Pagina 1 van 1

FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 18 jan 2014 22:30
door FN_FAL
Beste forumleden,

De FN FAL is jaren lang het standaardwapen van het Belgisch leger geweest, ook een van de favorieten van criminelen in de jaren 80, maar blijkbaar is deze ook gebruikt door de voormalige Rijkswacht.

Zijn er hier mensen die meer info hebben?
In welke jaren werd de FAL bij de rijkswacht gebruikt? Welke eenheden? Welke uitvoering (vlammendemper/kolf/..)?

De FAL's kregen zowel een FN-serienummer als een extra serienummer gekozen door de afnemer (toch nadat ze ontdekten dat er verschillende wapens waren met hetzelfde nummer :mrgreen: ). Weet eventueel iemand hoe de nummering van Rijkswacht wapens in elkaar zat?

Alvast bedankt!

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 19 jan 2014 11:35
door canadian2nd
Hallo.
Ik ben tot de Rijkswacht toegetreden in september 1975. Toen werden we nog een WO II Lee Enfield N° 4 Mk III toebedeeld.
Ik denk in de loop van 1976/1977 kregen we een gloednieuwe FAL. Met kunststof kolf en handgrepen en met vlammendemper.
Ik denk dat ze ook een Gd nummer kregen maar ik ben er niet meer zeker van.
De Lee Enfield werd in de loop van de jaren 80 volledig afgeschaft in de Gd van de Mobiele Groepen tot de Brigades. Die kregen allemaal dergelijke FAL.
In het District werden maandelijks schietoefeningen georganiseerd en wij moesten ook schieten met de FAL. In Steenbrugge en ook in Lombardsijde.
Wegens schaarste aan 7,62 mm munitie kregen we ook speciale inbouwlopen en laders om .22 te schieten.

Tot genoegen !

canadian

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 20 jan 2014 15:25
door ABL
Hoi,

ik heb die jaren '80 in de koffers van zowel de Golf GTI's (brigades) als in de BMW's van de Wegpolitie zien zitten.

Werden volgens mij algemeen 'gebruikt'

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 20 jan 2014 21:25
door FN_FAL
In ieder geval al heel hard bedankt voor deze info ;)
Meer is natuurlijk altijd welkom!

canadian2nd schreef:Hallo.
Wegens schaarste aan 7,62 mm munitie kregen we ook speciale inbouwlopen en laders om .22 te schieten.
Even ter zijde, kan een FAL wel repereten met .22 patroontjes? Dan moet je toch zelf elke keer de spangreep over halen? (wegens de zware "muis") ;)

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 21 jan 2014 10:54
door canadian2nd
Ik denk iedere keer herwapenen, maar ik weet het niet meer zeker ... te lang geleden.

mvg
canadian

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 21 jan 2014 10:56
door canadian2nd
ABL schreef:Hoi,

ik heb die jaren '80 in de koffers van zowel de Golf GTI's (brigades) als in de BMW's van de Wegpolitie zien zitten.

Werden volgens mij algemeen 'gebruikt'

Dit was in de periode van "CCC" en "Bende van Nijvel". Toen hadden de "ploegen op de baan" voldoende middelen mee waaronder FAL, Riot gun, Uzi enz...
Voordien moesten de ploegen "binnen komen in de eenheid" om een geweer op te halen bvb om een gek of woest geworden rund neer te leggen in een boerenweide...

mvg
canadian

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 17 feb 2014 18:00
door ruudje-c
Het FAL geweer is inderdaad bij de rijkswacht in gebruik geweest onder de benaming M5 . Deze Fal was uitgerust met mondingsdemper en plastiek kolf en handgrepen . Is in gebruik geweest tot zeker begin jaren 2000 . Misschien bevind hij zich nog steeds in de arsenalen ?
De modellen M1 & M2 waren de Fals bestemd voor het Belgisch leger , deze waren zonder mondingsdemper en konden langs de bovenkant geladen worden met clips . De M3 was de para versie in gebruik bij de para brigade, deze was voorzien van een plooikolf .
De benaming M4 is bij mijn weten niet gebruikt .

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 18 feb 2014 07:46
door one_O_five
Er bestond nog een variante, die werd competitie genoemd, met vlamdemper en verchroomde loop.

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 18 feb 2014 12:43
door BPS10
ruudje-c schreef:De modellen M1 & M2 waren de Fals bestemd voor het Belgisch leger , deze waren zonder mondingsdemper en konden langs de bovenkant geladen worden met clips . De M3 was de para versie in gebruik bij de para brigade, deze was voorzien van een plooikolf.
Als leerling Onderofficier bij de Landmacht was destijds de FAL ons eerste wapen. Sommige collega's kregen een exemplaar toegewezen waarvan de kolf, de handgreep en de pistoolgreep in hout afgewerkt waren terwijl andere een exemplaar toebedeeld kregen afgewerkt in zwart kunststof. Tijdens schietoefeningen werden de twee laadsystemen toegepast. Hetzij via de lader met losse patronen of langs de bovenkant met clips van 5 patronen per clip. De FAL's die door ons gebruikt werden konden in vredestijd enkel schot per schot schieten. De automatische stand was namelijk vergrendeld met een pal die enkel verwijderd werd in oorlogstijd. Naast de inplooibare kolf van de FAL M3 Para had dit wapen, volgens wat ons verteld werd, wel de mogelijkheid om automatisch te schieten in vredestijd. Het M3 model was ook iets korter (1100 mm vs 990 mm / 736 mm) en iets lichter (3,9 kg / 4,3 kg vs 3,75 kg / 3,9 kg) ten opzichte van de andere modellen.

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 18 feb 2014 12:48
door one_O_five
Veiligheidspal er uit halen en ondersteboven plaatsen en dan vuurde hij ook automatisch.

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 18 feb 2014 13:35
door BPS10
one_O_five schreef:Veiligheidspal er uit halen en ondersteboven plaatsen en dan vuurde hij ook automatisch.
Hallo Frans. Dat truukje werd ons tijdens de lessen bewapening FAL ook door de instructeurs getoond. :lol: Helaas was het leerlingen niet toegestaan om met scherp automatisch met de FAL te vuren. Het was ons bovendien ook niet toegestaan om knielend of staand met de FAL te vuren tijdens een schietbeurt met scherp. Iedere schietbeurt op basis van scherpe munitie met de FAL gebeurde liggend. De enige uitzondering op knielend of staand vuren werd enkel toegestaan tijdens het schietkamp te Leopoldsburg en bleef beperkt tot het afvuren van een Energa granaat met de FAL. BTW ik meen dat de Zeemacht destijds naast hun SAFN .30, UZI's en GP's ook over een dotatie FAL's beschikte. Dit was behoudens vergissingen eveneens het geval binnen de Luchtmacht voor de eenheden belast met de beveiliging van de militiare vliegvelden, de UDA en de Air Commando's. Bovendien de leerlingen die via het 2SOO of de KMS hun opleiding genoten hebben, hetgeen intermachtenscholen waren, ongeacht hun toekomstig krijgsmachtdeel, hadden sowieso als eerste wapen de FAL. Voor de leerlingen die via Saffraanberg hun opleiding genoten hebben zou ik het eerlijk gezegd niet weten wat daar het standaardwapen voor een leerling was?

Re: FN FAL & de Rijkswacht

Geplaatst: 18 feb 2014 15:15
door one_O_five
Dat is nu het voordeel van zelf instructeur te zijn.

Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om nog een FAL te vernoemen, namelijk de FAL Plast, van deze variante bestonden 10 exemplaren om met plastic munitie te schieten op de verkorte schietstand in Vogelsang.
Nog twee om te monteren op een Leopard tank, ook om met de plastic munitie op een verkorte schietstand te werken.