De Rijkswacht

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

De Rijkswacht

Bericht door Paddy »

Exjager schreef:Ik vermoed dat de Rijkswacht tot een bepaalde periode bij de Landmacht behoorde, of vergis ik mij?
Wie kan daarover meer info geven?
Alvast dank
MvG
Exjager
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: De Rijkswacht

Bericht door Paddy »

ringo schreef:Wat betreft de Rijkswacht in de militaire structuur kan ik hetvolgende melden:

De Rijkswacht was tot in 1992 ( dus nog vrij recent ) een vierde macht naast de destijds bestaande Zeemacht, Luchtmacht en Landmacht. Tot in 1992 was de Rijkswacht dus een volwaardig militair korps met daarbij horende tradities en graden.

Zo waren de graden om militaire leest geschoeid doch er waren geen vrijwilligers of "soldaten". De laagste operationele graad bij de Rijkswacht ( wachtmeester ) was dan ook een onderofficier...

Wat betreft de bevoegdheden: qua materiaal vielen zij inderdaad onder defensie doch wat betreft gerechtelijke politie was de minister van justitie bevoegd. Wat betreft de bestuurlijke politie was het dan weer de Minister van Binnenlandse zaken...

Vanaf de demilitariseren van de Rijkswacht waren enkel nog de Minister van Justitie en Binnenlandse zaken bevoegd.
Ook na de hervorming van 2001 blijven bovenvermelde bevoegd voor voornamelijk de Federale Politie doch ook onrechtstreeks voor de Lokale Politie.

Ik hoop volledig te hebben geantwoord doch bij eventuele vragen: shoot
nick schreef:
ringo schreef:Voor 1920 was de Rijkswacht wél onderdeel van de Landmacht en was de Commandant van de Rijkswacht dus een Landmacht-Generaal...
Beste allemaal,

=> Bovenstaande quote moet toch enigszins genuanceerd worden.

=> De Rijkswacht is nooit ofte nimmer een onderdeel geweest van de landmacht, wel van de krijgsmacht.

=> De Belgische Rijkswacht vindt zijn oorsprong bij de Franse Gendarmerie lang voor de onafhankelijkheid van ons land. Dit met een intermezzo tijdens het bewind van de Hollanders, de wetsdienaars heetten toen Marechaussee.

=> Op 19/11/1830 wordt de oprichting van de nationale Gendarmerie officieel bekrachtigd door een besluit van de voorlopige regering.

=> Als eerste taakomschrijving werd op 10/12/1830 gestipuleerd: Handhaving van de orde en openbare veiligheid.

=> Sedertdien is de Rijkswacht bijna voortdurend in evolutie geweest (zij het niet altijd merkbaar), talloze reglementen en kleine reorganisaties volgden elkaar op.

=> Het bleef wachten tot 02/12/1957 tot de wet op de Rijkswacht het licht zag. Voordien viel de Rijkswacht onder de toepassing van de Wet van 28 germinal jaar VI en van het reglement van 30/01/1830.

=> Deze wet op de Rijkwacht bevestigt de traditionele opdracht van de Rijkswacht, haar militair karakter, haar territoriale organisatie, haar drievoudige afhankelijkheid ten opzichte van de uitvoerende macht, haar plicht om uit eigen beweging op te treden wanneer misdaden de openbare rust, de personen of de eigendommen in gevaar te brengen en haar onafhankelijkheid ten opzichte van de bestuurlijke overheden. Er is de autonomie van de Rijkswacht ten opzichte van de Landmacht door haar als een onafhankelijke krijgsmacht in te richten.

=> Het is evenwel zo dat de eerste commandanten van de Rijkswacht afkomstig waren uit het reguliere leger.

=> Generaal-Majoor Blondiau geldt als de eerste commandant van de Rijkswacht die uit eigen rangen kwam.

Bij deze,

Mvg,

Nick
nick schreef:
ringo schreef:Zo waren de graden om militaire leest geschoeid doch er waren geen vrijwilligers of "soldaten". De laagste operationele graad bij de Rijkswacht ( wachtmeester ) was dan ook een onderofficier...
Beste,

=> Men mag de waarheid geen geweld aandoen, we dienen hier terug te nuanceren.

=> Aanvankelijk was de laagste operationele graad gewoon Rijkswachter.

=> Het zou ons te ver leiden maar ik snap wat je bedoelt. Bij de moderne Rijkswacht (na 1957) kon men maar operationeel ingezet worden na de benoeming tot Wachtmeester. Rijkswachter en Brigadier waren toen immers schoolgraden geworden.

Bij deze,

Mvg,

Nick
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
provostsergeant
Berichten: 29
Lid geworden op: 27 jan 2012 10:44

Re: De Rijkswacht

Bericht door provostsergeant »

Dus, de Rw werd wettelijk een onafhankelijk krijgsmachtdeel in 1958 en bleef dit tot 1991. Voor 1958 (het van kracht worden van de Wet op de Rijkswacht die reeds aangekondigd werd in art. 120 van de grondwet uit 1831) was dit een korps van het leger, weliswaar met een ruime autonomie gezien haar bijzondere taken en bevoegdheden. Zo deelde het korps haar inspecteur-generaal gedurende bepaalde periodes met de cavalerie. Tot 1940 was er trouwens enkel "het leger". Lucht- en zeestrijdkrachten waren formeel onderdeel van het landleger. De opdeling in autonome machten dateert van 1946. De Rw werd de vierde in 1958, in 1974 gevolgd door de Medische Dienst.
De formele afhankelijkheid van het leger als "inrichtende macht" belette niet dat de operationele autonomie van de gendarmerie stevig verankerd was in de reglementen. De eerste de beste kolonel of generaal van het leger kon niet zomaar over de Rijkswacht beschikken. Dat kon enkel onder bepaalde voorwaarden.
Plaats reactie

Terug naar “De Rijkswacht - la Gendarmerie”