De oorlog van het Geheim Leger

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

De oorlog van het Geheim Leger

Bericht door Paddy »

Geplaatst: 01 Jul 2010 19:15
Gepard schreef:Het Geheim Leger werd opgericht nadat beroeps- en reservemilitairen, bij wie de capitulatie van 28 mei 1940 zeer hard aankwam, zich gingen hergroeperen. Uit deze kernen groeide de grootste militaire verzetsorganisatie van het land met circa 54.000 erkende leden.

Al in de zomer van 1940 vormden zich onder leiding van reserve-kolonel Robert Lenz en commandant Charles Claser embryo's van verzetsgroepen. In juli 1941 smolt Claser deze groepjes samen onder de naam "Belgisch Legioen". Deze organisatie stelde zich tot doel door het plegen van sabotage een ondergrondse strijd tegen de bezetter te voeren en een leger op te richten dat de geallieerden bij de bevrijding van het grondgebied zou bijstaan. Bovendien moest zij de nationale instellingen vrijwaren en instaan voor de ordehandhaving na de bevrijding.
Het sterk royalisme van Claser en zijn afkeer voor politici wekte eerst het wantrouwen van de regering in Londen. In 1942 kwam het echter toch tot een samenwerking tussen de Britse sabotagedienst, de regering en de verzetsorganisatie. Door toedoen van zijn schoonbroer François De Kinder erkende Pierlot op 30 december 1942 kolonel Bastin, opvolger van de inmiddels aangehouden Claser (hij overleed op 12 december 1944 in het concentratiekamp Gross-Rosen) , als de enige bevelhebber van het militaire verzet in België. Het Belgisch Legioen werd omgedoopt in "Leger van België". Pas op 1 juni 1944 zou de groep de definitieve benaming "Geheim Leger" krijgen.
Intussen werd de groep vrijwilligers die "iets wilden doen" tegen de bezetter steeds groter. Zij hadden niet gewacht op de bevelen van Londen en waren al bezig met het verzamelen van inlichtingen, het vormen van comités om droppings te ontvangen, sabotages te plegen of werkweigeraars, joden en andere voortvluchtigen te herbergen.

Het paard van Troje.
In overleg met de geallieerden werd door de regering van Londen een militair reglement opgesteld waarin de richtlijnen voor de organisatie en het actieplan van het Geheim Leger uiteengezet werd. Dit reglement werd door de geparachuteerde agent Adelin Marissal in de vorm van een brochure "Het paard van Troje" in de zomer van 1943 aan Bastin overhandigd.
Het Belgische grondgebied werd in vijf zones ingedeeld, die op hun beurt in sectoren en vervolgens schuiloorden werden opgesplitst. De organisatie van de activiteiten werd eveneens in afzonderlijke diensten ondergebracht: een inlichtingen-, sabotage- en gezondheidsdienst.
Het Geheim Leger kreeg een drievoudige opdracht te vervullen: het uitvoeren van een vooraf opgesteld militair sabotageplan om de vijand te beletten efficiënt de geallieerde landing tegen te gaan, het organiseren van een algemene guerilla om onrust te zaaien onder de Duitse troepen en tenslotte het verlenen van hulp aan de oprukkende geallieerde legers door bijvoorbeeld te verhinderen dat belangrijke installaties (havens,bruggen,...) werden vernield.
Na de aanhouding van kolonel Bastin op 24 november 1943 (hij overleed op 1 december in Gross-Rosen) nam kolonel Ivan Gérard tijdelijk zijn functie over. Toen ook hij naar Groot-Brittannië diende uit te wijken, werd het bevel van het Geheim Leger door luitenant-generaal Jules Pire waargenomen.

De klompen van Salomon.
Op 8 juni 1944 zond de BBC de langverwachte boodschap "Le roi Salomon a mis ses gros sabots" (koning Salomon heeft zijn grote klompen aangetrokken) uit. Meteen trad de eerste fase van het actieplan in werking, nl. de sabotage. Tussen 8 juni en de bevrijding bliezen de leden van het Geheim Leger meer dan honderd bruggen op, vernielden of beschadigden 285 locomotieven en 1.365 goederenwagons en lieten 116 treinen ontsporen. Talrijke communicatiemiddelen werden buiten werking gesteld.Wegens gebrek aan explosieven was het evenwel niet mogelijk de Duitse troepenverplaatsingen volledig te blokkeren.
Vooral in zone III (Oost- en West-Vlaanderen) was het gebrek aan wapens en explosieven een crusiaal probleem. Parachutage was de enige manier om de zone van deze noodzakelijke middelen te voorzien. Na verschillende mislukkingen werd vanuit Londen een nieuwe coördinator gezonden. Albert Mélot (schuilnaam Martin) , een advocaat uit Namen, werd op 9 april 1944 gedropt met de opdracht de acties tussen het Geheim Leger en de geallieerde troepen te coördineren. Martin werd echter tijdens een vergadering op 12 juni 1944 door de Gestapo aangehouden en in Gent gevangen gezet.
Onmiddellijk beval Pierlot het Geheim Leger van de sector Gent de bevrijding van Martin te organiseren. Het ontsnappingsplan werd minutieus voorbereid en op 15 juli 1944 was het zover. Nadat ze hadden vastgesteld dat Martin elke dag voor ondervraging van de gevangenis "De Nieuwe Wandeling" naar het hoofdkwartier van de Geheime Feldpolizei (GFP) op de Kouter gevoerd werd, beslisten de leiders van sector Gent Martin tijdens deze transfer te bevrijden.

De stunt.
De operatie werd voorbereid door Jozef Speeckaert, luitenant van de staf van zone III. Toen de Duitse auto de papegaaistraat inreed, sprong een lid van het Geheim Leger uit een zijstraat en duwde een stootkar vlak voor de wielen van de GFP waardoor de weg geblokkeerd werd. Toen de Duitsers de man begonnen uit te schelden, kwam een schutter van het Geheim Leger te voorschijn, maar zijn pistool raakte klem. Een tweede schutter sprong op en doodde de chauffeur en zijn begeleider. Martin werd uit de auto gered. De twee GFP-mannen die hem bewaakten, durfden niet bewegen.
Met deze actie bewees de sector Gent over veel moed en wilskracht te beschikken, maar "de stunt van de Papegaaistraat" had enorme gevolgen en dit niet alleen voor het Gentse verzet, maar voor heel de zone III. De Duitsers waren woedend en hun represailles verschrikkelijk: Martins ouders en één zuster overleden in de concentratiekampen. Ook in de rangen van het Gentse verzet sloegen de Duitsers hard terug. De netten die al een tijdje gespannen waren, werden nu definitief dichtgehaald en de vangst was enorm. De aanhouding van meer dan 50 leden, waaronder organisator Speeckaert, heeft nauwelijks gevolgen gehad voor de werking van de zone tijdens de bevrijding.

De bevrijding.
De boodschap: "La jonquille jaune est en fleur" (de gele narcis staat in bloei) luidde op 1 september 1944 in heel België de guerillafase in. Alle leden werden per schuiloord gemobiliseerd. Zij slaagden erin vele Duitse soldaten gevangen te nemen en hun aftocht te bemoeilijken.
Het Geheim Leger leidde de Britse pantsertroepen zonder moeilijkheden over de brug van Boom en zorgde ervoor dat de haveninstallaties van Antwerpen ongeschonden in handen van de geallieerden vielen. Ook via verkennings- en infanterie-opdrachten boden zij tijdens en na de bevrijding hulp aan de geallieerde troepen.
Op 15 oktober 1944 werden, met uitzondering van ongeveer 7000 man, alle leden van het Geheim Leger gedemobiliseerd. Na de oorlog werden 54.311 onder hen als gewapende weerstander erkend. Vierduizend leden bekochten hun inzet met het leven.

Zie ook:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geheim_Leger
http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_v ... reldoorlog
http://www.valentin-jamart.be/index.html
http://www.sgl-fas.be/
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: De oorlog van het Geheim Leger

Bericht door Paddy »

Bram1940 schreef:Hallo,

Wat gebeurde er met de 50 aangehouden leden, waaronder Speeckaert? En met lt-gen Pire?

Groeten,

Bram.
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: De oorlog van het Geheim Leger

Bericht door Paddy »

Paddy schreef:Rapporten van de Geheime Feldpolizei 1940-1944, J.L. Charles & PH. Dasnoy, blz 185.

Op 15 juli werden 2 leden van de GFP-groep 8 bij overbrenging van een vijandelijk agent door leden van het "Belgische Leger"" neergeschoten. De gearresteerde werd bevrijd. Tot dusver leidden de opsporingen tot de arrestatie van 7 personen, waarvan drie onmiddellijk in de overval waren betrokken. Vier andere schuldigen, van wie de namen bekend zijn, zijn nog voortvluchtig. Het zijn Belgische officieren, die in het Belgische leger een leidende plaats bekleedden Bovendien werden nog 58 verdachte leden van de organisatie naar de gevangenis overgebracht. Tot dusver werden 2 Engelse mitrailleurgeweren, 400 juten uniformen en levensmiddelen in beslag genomen.
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
jvdb22
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 dec 2012 17:22

Re: De oorlog van het Geheim Leger

Bericht door jvdb22 »

Wie kan me inlichtingen geven over Delamotte Oscar Andreas. Het was de autobestuurder in deze actie. Hij werd 2 dagen later opgepakt te Gentbrugge en werd neergeschoten naar aanleiding van een vluchtpoging te Oosterzele.
Met vriendelijke dank
Plaats reactie

Terug naar “De Bevrijding - la libération”