Pagina 1 van 1

Territoriale Rijkswacht 1940

Geplaatst: 02 feb 2020 12:27
door Bram1940
Hallo,

Om de geschiedenis van een lokale rijkswachtbrigade te onderzoeken, had ik graag geweten of er een manier bestaat om te achterhalen wie op welk moment rijkswachter was in een brigade. Wat de brigadecommandanten betreft, bestaat uiteraard de Annuaire de la Gendarmerie. Maar wat met de rijkswachters van lagere graad? Ik neem aan dat de meeste rijkswachters voor 1940 met hun gezin in de (plaatselijke) rijkswachtkazerne woonden. Zou men dan eventueel via de bevolkingsregisters kunnen achterhalen wie de rijkswachters in kwestie waren?

Ik heb ook de indruk dat er in 1942 een richtlijn moet geweest zijn waardoor rijkswachters hun overplaatsing naar een andere brigade konden aanvragen. Klopt dit vermoeden? En zijn er ook annuaires van 1942 - 1943 - 1944 - 1945 van de rijkswacht?

De brigadecommandanten hadden in mei 1940 geen strikte richtlijnen gekregen, zodat het een beetje van de commandant afhing welke richting het zou uitgaan. Vraag is dan natuurlijk op welk echelon de beslissing genomen werd (Groep, Brigade, Kanton, Compagnie, ...). Tot nu toe is er van Brabant niet veel te vinden in bv het Rijksarchief. De dossiers van de manschappen geven ook weinig info weer over mei 1940. Meestal staat er ergens dat de rijkswachter in kwestie de Veldtocht van 1940 als eervolle vermelding op zijn palmares mocht schrijven. Het persoonlijke dossier betreft meer overplaatsingen, bevorderingen, straffen en/of incidenten tijdens de dienst.

Zijn er hier rijkswachtspecialisten die hier een licht op kunnen werpen?

Groeten,
Bram

Re: Territoriale Rijkswacht 1940

Geplaatst: 02 feb 2020 13:07
door LEO
Beste Bram , een moeilijke materie ! Ik deed ook opzoekingen naar het verloop van mijn vaders veldtocht in mei '40 . Hij was toen gekazerneerd in Mechelen . Van hemzelf vernam ik dat de rijkswachters werden gebruikt om tijdens de aftocht in te schatten met welk materiaal de Wehrmacht oprukte en dat dan per fiets gaan te melden in één of ander HQ . Hij werd krijgsgevangen genomen aan de Leie ( Bachte Maria Leerne , of zo iets ) maar enkele dagen later vrijgelaten om de orde op straat te behouden . Later ging hij als geuniformeerde Rijkswachter bij het verzet rond Mechelen / Antwerpen . Maar dat is een ander verhaal .
Mijn struikelblok was het steeds veranderen van ministerie waaronder de Rijkswacht viel ! Geen kat vond haar jongen terug in de documenten !
Ik kon zelfs niet uitmaken of hij bij de 1e of 2de Territoriale Brigade was .

Veel geluk met je opzoekingen !
Leo

Re: Territoriale Rijkswacht 1940

Geplaatst: 02 feb 2020 15:19
door Bram1940
Dag Leo,

Van de Territoriale Groep Brugge lijken de archieven wel vrij uitgebreid, zie https://search.arch.be/nl/zoeken-naar-a ... 116182_DUT.

Van de andere groepen lijkt er minder te vinden...

Ik probeer alleszins verder te zoeken. Uiteraard blijven alle tips welkom.

Mvg,

Bram

Re: Territoriale Rijkswacht 1940

Geplaatst: 03 feb 2020 08:51
door canadian2nd
Misschien eens het museum Fed Pol te Brussel raadplegen Bram.

Luchtmachtlaan
1040 Etterbeek

+32 2 642 69 28
cg.cgpr.museum@police.belgium.eu
http://www.polfed-fedpol.be/org/org_histo_museum_fr.php

je weet maar nooit

mvg
Jan