Pagina 1 van 1

Onderzoeksgids voor de geschiedenis van WOI in Haspengouw

Geplaatst: 13 feb 2012 17:13
door Paddy
Over de Eerste Wereldoorlog in Haspengouw is al veel onderzoek gepubliceerd, maar meestal blijft dit beperkt tot militaire aspecten op basis van bronnen, die in een dorp aanwezig zijn. In deze Onderzoeksgids voor de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Haspengouw vind je daarentegen andere, nog te weinig gebruikte bronnen, om het leven tijdens deze periode te documenteren.

Zo leidde voedselschaarste tot een centraal gecontroleerde landbouwproductie en markt met opgelegde prijzen, alsook tot officiële weldadigheid. Gemeente- en parochiearchieven, de archieven van de nationale, provinciale en lokale Hulp- en Voedingscomités, maar ook Duitse oorlogsaffiches uit de Eerste Wereldoorlog laten toe om vele aspecten van het alledaagse leven te onderzoeken en te beschrijven.

In een aantal gevallen bieden archiefstukken zich bovendien als gesneden brood aan om als bron voor historisch onderzoek te dienen. Dat is het geval voor de soldatendossiers en voor de rekeningen van de Burelen voor Weldadigheid die voor elke gemeente beschikbaar zijn. Maar er zijn ook meer verrassende bronnen die zonder veel moeite tot een boeiend artikel verwerkt kunnen worden. In die gevallen wordt daarop in deze onderzoeksgids de aandacht getrokken door onder het archief in kwestie een onderzoekstip te vermelden.

Wij hopen dat deze gids je zal inspireren om de archieven ter hand te nemen en om over de resultaten van je onderzoek te publiceren.

Deze handige onderzoeksgids kost 5 euro en is verkrijgbaar bij:

Rijksarchief Hasselt
Bampslaan 4, 3500 Hasselt
011-22 17 66
rijksarchief.hasselt@arch.be

Erfgoedcel Sint-Truiden
Abdij
Diesterstraat 1, 3800 Sint-Truiden
011-70 18 30
info.erfgoedcel@sint-truiden.be
http://www.erfgoedcelsint-truiden.be

Stadsarchief Tongeren
Muntstraat 25, 3700 Tongeren
012-45 99 68
erfgoedcel@stadtongeren.be
http://www.erfgoedceltongeren.be