Pagina 1 van 1

Onbekend 15 cm Ringkanon C/91

Geplaatst: 17 apr 2014 10:37
door foxy.jack
Uit een aantal foto's blijkt dat er tijdens WWI in de omgeving van Aalst 15 cm Ringkanon(nen) C/91 opgesteld waren.
Het Duits legerforum suggereert dat deze vermoedelijk verovert zijn geweest op het Belgische leger.

Vragen: Beschikte het Belgisch leger over dit type kanon tijdens WW1. Zo ja, werden deze opgesteld in de omgeving van Aalst en welke Belgische eenheid(en) beschikte over deze kanonnen?

groetjes
Foxy

Re: Onbekend 15 cm Ringkanon C/91

Geplaatst: 17 apr 2014 12:12
door foxy.jack
Bedankt voor de info.

Kan je even de val van Antwerpen in een tijdsschema plaatsen?
De gevechten rond Aalst dateren rond augustus-september 1914.
Konden de Duitsers dan al beschikken over dergelijke kanonnen van Antwerpen.
Of waren deze afkomstig van ergens anders (bv. Luik ...)?

groetjes

Foxy

Re: Onbekend 15 cm Ringkanon C/91

Geplaatst: 19 apr 2014 09:17
door foxy.jack
Op de eerste foto van ringkanon staat het nummer C of L 15 (4) 1890 // 42 op de affuit.

Wat houdt dit nummer in?
Komt dit kanon wel degelijk uit een vesting van Antwerpen?
Welke vesting (indien mogelijk)?

Groetjes
Foxy

Re: Onbekend 15 cm Ringkanon C/91

Geplaatst: 20 apr 2014 08:47
door Grenadier
Hallo Foxy, de forten van de buiten ring hadden hun eigen geschut in de koepels, zover mij bekend werden deze stukken enkel in de intervals tussen de forten gebruikt (eigenlijk een beetje "er achter", de denkbeeldige lijn die de forten aan elkaar linkt werd onder vuur gehouden vanuit de Traditore-batterijen van de forten zelf). Zoals Niko aangeeft zijn ze mogelijk ook opgesteld geweest in de oudere bakstenen forten, maar vooral ook in de intervals ertussen. Het is dan vrijwel onmogelijk exact aan te duiden welk kanon waar oorspronkelijk gebruikt is (Antwerpen, Luik of Namen) en "bij" welk fort. Deze foto's geven wel weer mooi aan dat het Duitse leger toen reeds een specialist was in recyclage! ;) Niettegenstaande het feit dat ze over eersteklas modern geschut beschikten waren ze niet vies om het meestal toch verouderde Belgisch materieel te hergebruiken (vooral de oudere (reserve) troepen maakten hier dankbaar gebruik van, het eigen modernere tuig werd liever aan het toen nog bewegende front ingezet).

Vrolijk Eierenraapfeest,

Wim2

Re: Onbekend 15 cm Ringkanon C/91

Geplaatst: 20 apr 2014 09:17
door foxy.jack
Bedankt voor de informatie.

Ik had ondertussen op internet al gevonden dat de Duitsers inderdaad dit type van kanon gebruikte als backup voor hun eigen leger en als de nood groot was (gebruik bij het afweren van aanvallen van het Frans leger in Frankrijk). Dus als er je 'onderweg' zo'n zware stukken kan meepikken, ja dan zou je maar een dikke dommerik zijn om het niet te doen.

Groetjes en goede Pasen toegewenst
Foxy

Re: Onbekend 15 cm Ringkanon C/91

Geplaatst: 30 apr 2014 15:35
door foxy.jack
Hello,

Wat een aantal maal aangehaald werd, wordt nu ook bevestigd door het Belgisch legermuseum te Brussel (zie bijgevoegde tekst).

Aangezien er inderdaad Belgische kanonnen door de Duitse troepen worden bedient in deze gekende fotoreeks, lijkt het mij gegrond om daar uit te kunnen besluiten dat de buitgemaakte kanonnen van de Versterkte Posities door de Duisters werden gerecupereerd.

Welke Duitse eenheid versterkt werd met welk Belgisch materiaal, kan u waarschijnlijk terug vinden in de Duitse archieven. Mag ik u ook verwijzen naar de publicatie 'Geschichte des Deutschen Heeres im Weltkrieg 1914-1918' (1937) van Heinrich Cron (referte in onze bibliotheek : Au-108).

De bewapening van de forten in de verschillende Versterkte Plaatsten kan u terugvinden in 'La défense de Liège, Namur et Anvers en 1914' (1923) door Robert Normand (referte in onze bibliotheek : At-14-V-145).


Rob TROUBLEYN, Expert Eerste Wereldoorlog - Documentatiecentrum