Pagina 1 van 1

Vestinginfanterie na 1914

Geplaatst: 02 jun 2011 13:17
door Paddy
Geplaatst: 02 Mrt 2011 11:21
bcordens schreef:Ik vroeg mij af wat er precies gebeurde met de vestinginfanteristen na de val van de Positions Fortifiées (Antwerpen, Luik en Namen)? Ik ga er van uit dat ze gewoon bij het moederregiment gevoegd werden (bv. 9e Vestinginfantie => 9e Linie), of is dit niet juist?


Bart
Paddy schreef:Na de IJzerslag, wanneer het Belgische leger vaste voet begint te krijgen, qua organisatie, in Frankrijk, worden de leden van de Burgerwacht en vestingstroepen opnieuw onder de loep genomen. Gezond en fitte leden gingen natuurlijk naar de gevechtseenheden, de anderen naar de steun- of basiseenheden.
Desgewenst zoek ik het originele "besluit" eens op en plaats het hier.
Paddy schreef:Het desbetreffende schrijven van 18 oktober 1914:

Bron: JMO, tome II, blz 196-198

Afbeelding

Afbeelding
bcordens schreef:Bedankt Paddy, ik dacht al zo ongeveer in die richting. Waar blijft ge dat materiaal toch vandaan halen :shock:

Re: Vestinginfanterie na 1914

Geplaatst: 05 feb 2012 18:18
door provostsergeant
De Belgen die aanspoelden in Noord-Frankrijk werden dus in categoriën ingedeeld, waarvan wat de actieve militairen betreft de drie voornaamste waren: veldleger,wacht der etappenlijn en werkliedencompagnies. Ik wil het even hebben over de tweede categorie. Deze taak werd van augustus tot oktober grotendeels ingevuld door de Burgerwacht, veronderstel ik. Mogelijk haalde men inspiratie voor de nieuwe organisatie in het Franse leger waar detachementen van de territoriale infanterieregimenten (oudere reservisten) georganiseerd werden als Gardes des Voies de Communications. In de reglementen van de eerste Belgische khaki uniformen vinden we infanteristen met een E en later met gekruiste geweren op de schouderstukken, pet en muts. Deze laatste worden Wachttroepen der Verbindingen genoemd. Heeft iemand meer informatie over deze wachttroepen ?

Re: Vestinginfanterie na 1914

Geplaatst: 05 feb 2012 18:29
door Paddy
De vraag is natuurlijk welk soort van informatie je wil. ;)

Re: Vestinginfanterie na 1914

Geplaatst: 07 feb 2012 21:35
door provostsergeant
Dag Patrick. Organisatie en opdrachten van deze troepen ? Er zijn duizenden bladzijden geschreven over regimenten met ronkende namen, over de mannen achter het front veel minder. Ik neem aan dat zij enigzins geïnspireerd waren op de Franse territoriale infanterie die de Garde des Voies de Communication leverde en dat ze dus de voorgangers waren van de GVCE uit 1939-40.